110-en ellene

Mégsem utálja a magyar vezetőket a román parlament

A román képviselőház elutasította kedden a magyarországi politikusok március 15-i kijelentéseit elítélő politikai nyilatkozatot, amelyet a délelőtti órákban még elfogadott a román parlament alsóházának külügyi bizottsága.

2011.03.29 15:45MTI

A román Mediafax és Agerpres hírügynökségek szerint az ülést vezető Ioan Oltean, a képviselőház alelnöke a szavazás után közölte, hogy 142-en voksoltak a nyilatkozat elfogadása mellett, 110-en ellene, és 25 tartózkodást számoltak össze.

Oltean először bejelentette, hogy a nyilatkozatot elfogadta a képviselőház, majd rövid szünet után közölte, hogy 143 támogató szavazatra lett volna szükség.

Oltean érvelése szerint a jelen lévő képviselők felének plusz egy főnek a szavazatára lett volna szükség, és a jelenléti ívek szerint ez pont 143 szükséges voksot jelent, így a nyilatkozat elutasítottnak tekinthető. Kedden délelőtt a képviselőház külügyi bizottsága még elfogadta a nyilatkozatot amely állást foglalt a magyar vezetők "nacionalista hangsúlyú, az Európai Unió és a modern világ eszméitől idegen politikai retorikája" ellen.

Korodi Attila, a bizottság elnöke elmondta, hogy nem ugyanarról a nyilatkozatról van szó, amelyet a liberális Puiu Hasotti március 16-án a parlamentben elfogadásra javasolt, hanem egy újabb dokumentumról, amelyet a bizottság dolgozott ki. A kormányoldal és az ellenzék azonban nem tudott közös nevezőre jutni a szöveg tartalmát illetően, ezért a román kormánykoalíciót alkotó pártok úgy határoztak, hogy távol maradnak a bizottság üléséről, mert így nem döntésképes a testület.

Csakhogy a román kormány fő erejét alkotó Demokrata Liberális Párt (PD-L) egyik honatyája pártja tiltása ellenére mégis részt vett a szavazáson, és támogatta a politikai nyilatkozat elfogadását.

Korodi sajnálatosnak tartja, hogy a román ellenzéki liberálisok és szociáldemokraták "továbbra is a magyar kártyát próbálják kijátszani". Rámutatott: nem szeretnék, ha olyan román-magyar vita alakulna ki, amelynek a romániai magyarság lenne a legfőbb vesztese. Korodi szerint erről a nyilatkozatról csak a képviselőháznak kellett döntenie, mert a szenátus korábban elutasította a napirendre tűzését.

A március 15-i romániai ünnepségek kapcsán a román ellenzék először Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét bírálta egy marosvásárhelyi kijelentése miatt, amelyben a magyar politikus a Székelyföld területi autonómiájáért küzdő Székely Nemzeti Tanács célkitűzéseit jogszerűnek és célszerűnek nevezte.

A román parlamentben azonban az ellenzék azt követően javasolta az elítélő nyilatkozat elfogadását, először március 16-án, miután egy téves román hírügynökségi jelentés alapján az ellenzéki pártok Orbán Viktornak tulajdonítottak olyan gondolatokat, amelyeket a miniszterelnöknek a határon túli magyarokhoz intézett március 15-i üzenete valójában nem tartalmazott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.