Lenin szülővárosából szállnak fel a NATO gépek

Amikor a hidegháború forog a sírjában

Augusztus elsejétől a NATO a Volga menti Uljanovszk város repülőteréről szállít utánpótlást Afganisztánba, jelentette a Kommersant.

2012.07.09 19:51Konrád - ma.hu

Oroszország NATO nagykövetét, Nikolaj Korchunovot idézve az előkészületek addigra befejeződnek, hogy a szállítás “folyamatosan működjön”. Nincsenek “tervek” arra nézve, hogy “külföldi katonai személyzetet” használjanak a létesítményben. Korchunov hozzátette, sem “robbanóanyagot sem más veszélyes anyagot nem szállítanak majd”.

Az orosz kormány a múlt hónapban adott zöld utat a reptérnek, miután márciusban jelezték, NATO-tranzit állomássá kívánják alakítani az uljanovszki repteret. Minthogy a város Vlagyimir Iljics Lenin szülőhelye, hatalmas tiltakozások kezdődtek. Gennady Zyuganov veterán kommunista politikus szerint a megegyezés “megalázó” Oroszországra nézve.

Mind a NATO mind az orosz kormány igyekszik megnyugtatni a közvéleményt, kijelentve: a reptér nem lesz teljes értékű NATO-bázis. “Nem áll szándékunkban támaszpontot létrehozni Oroszországban” - mondta el Fogh Rasmussen, a NATO főtitkár a RIA Novostinak még márciusban. “Ez egy pragmatikus megegyezés, aminek értelmében nem-halálos fegyvereket és csapatokat tudunk szállítani Afganisztánba”.

Áprilisban Oroszország Külügyminisztere megerősítette a fenti állításokat. “Soha nem volt és nem is lesz NATO katonai bázis Uljanovszkban”. A légi csomóponton csak “nem-halálos teherszállítmányok mennek majd át”.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.