Utánpótlást szállítanak

Átlépték a pakisztáni-afgán határt az első NATO-teherautók

Átlépték a pakisztáni-afgán határt csütörtökön az Afganisztánba utánpótlást szállító első NATO-teherautók - közölték pakisztáni vámtisztviselők.

2012.07.05 10:29MTI

A két teherautó a Csaman határátkelőn át jutott be Dél-Afganisztánba. Pakisztán megtiltotta a nemzetközi afganisztáni biztonsági erő (ISAF) számára utánpótlást szállító konvojok áthaladását, miután amerikai vadászgépek tavaly novemberben 24 pakisztáni katonát öltek meg az afgán-pakisztáni határ pakisztáni oldalán. Iszlámábád hivatalos bocsánatkérést követelt, amelytől az Egyesült Államok sokáig elzárkózott, mondván, a gépek önvédelemből tüzeltek.
 
Hillary Clinton amerikai külügyminiszter végül bocsánatot kért a pakisztáni katonák megöléséért. A diplomata kedden közleményben tudatta, hogy telefonon beszélt pakisztáni kollégájával, Hina Rabbani Harral, aki válaszul közölte, hogy a pakisztáni kormány újranyitja a szárazföldi utánpótlási útvonalat. Pakisztán az utánpótlás-szállításért nem számít fel tranzitdíjat. Washington szerint ezzel egyértelműen kifejezi elkötelezettségét "Afganisztán békéje, biztonsága és jóléte mellett". 

Az amerikai külügyminisztérium úgy véli, hogy az utánpótlási útvonal újranyitásával az amerikai katonák Afganisztánból történő kivonása is olcsóbb lesz. Az országban állomásozó mintegy 130 ezer külföldi katona döntő többsége 2014 végéig folyamatosan átadja feladatait az afgán fegyveres erőknek, és elhagyja Afganisztánt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.