A szunnita-síita felekezeti szembenállás

Aszad: Törökország támogatja a felkelőket

A szíriai rendszerellenes felkelők támogatásával vádolta Törökországot Bassár el-Aszad szíriai elnök egy török napilapnak adott interjú szerdán megjelent második részében.

2012.07.04 11:45MTI

Az ellenzéki, balközép irányultságú Cumhuriyet (Köztársaság) című újság kedden közölte a szíriai államfővel készült beszélgetés első részét.

A szerdán megjelent részben Aszad kijelentette, hogy Törökország logisztikai támogatást nyújt a lázadóknak, "és ezzel sajnos részvevőjévé válik a (Szíriában zajló) véres eseményeknek". Arra utalt, hogy Törökországban lelt menedékre a 2011 márciusa óta zajló szíriai felkelés több részvevője, köztük a szíriai hadseregből dezertált katonákat tömörítő felkelőcsoport, a Szabad Szíriai Hadsereg parancsnoka, Rijád el-Aszaad ezredes.

Az államfő fölszólította Ankarát, hogy ne avatkozzon be Szíria belügyeibe. Azzal vádolta Recep Tayyip Erdogan török kormányfőt, hogy szítja a szunnita-síita felekezeti szembenállást. (Aszad és klánja az alavita síita felekezethez tartozik, és a rezsim fő támasza a síita Irán, míg a lakosság túlnyomó többsége szunnita.)

Közben egy neve elhallgatását kérő orosz katonai forrás azt közölte az Interfax hírügynökséggel, hogy "egyértelműen provokáció" a Földközi-tenger fölött a szíriai partoknál lelőtt török vadászgép ügye. A szíriai haderő június 22-én lőtte le a török légierő F4 Phantom típusú vadászgépét, amely Szíria szerint a szíriai, török állítás szerint nemzetközi légtérben repült alacsonyan, kis sebességgel. Megfigyelők szerint - és ezt erősítette meg az orosz forrás - a gép a szíriai légvédelmi rendszert tesztelte. A két pilótának nyoma veszett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.