Egyiptomi miniszter

Túl olcsón adott el földgázt Izraelnek: 15 év börtönre ítélték

Egy egyiptomi bíróság 15 évi börtönbüntetésre ítélt egy volt olajügyi minisztert és társát, mert a vád szerint áron alul adtak el földgázt Izraelnek.

2012.06.29 09:31MTI

Számeh Fámi volt olajügyi miniszter és Huszein Szálem üzletember, a megbukott elnök, Hoszni Mubarak közeli barátja megsértették az ország érdekeit, amikor a piaci árnál jóval olcsóbban exportáltak földgázt Izraelnek - állapította meg a bíróság csütörtöki ítéletében. Izrael cáfolja, hogy áron alul vett volna földgázt Egyiptomtól.

Szálemet távollétében ítélték el korrupció vádjával. Több mint egy éve állt körözés alatt, mígnem Spanyolországban sikerült őrizetbe venni, de azóta is a dél-európai országban tartják fogva.

Szálem állítólag fillérekért adott el öt luxusvillát Mubaraknak és családjának, cserébe azért, hogy Izraelnek nagyon kedvező földgázüzletet kötött. Mubarakot és fiait a június elejei tárgyalásukon elévülés miatt nem ítélték el korrupcióért. A volt államfőt június 2-án életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték, mert nem akadályozta meg tavaly a rendszere ellen tüntetők meggyilkolását.

Izrael és Egyiptom 2005-ben kötött szerződést földgáz szállításról. Az egyiptomiak számára a megállapodás tipikus példája volt annak, ahogy Mubarak Izraellel ápolt szoros kapcsolataiból anyagi hasznot húztak a hozzá közel állók.



Egyiptom áprilisban felbontotta a szerződést arra hivatkozva, hogy Izrael nem fizetett. A zsidó állam viszont bíróság elé vitte az ügyet arra hivatkozva, hogy a Sínai-félszigeten át húzódó gázvezetéket ért ismételt tavalyi támadások meghiúsították a szállításokat, és ezért kényszerült a fizetések befagyasztására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.