Szlovénia

Korrupció gyanújába keveredett a francia Alstom

Korrupció gyanúja vetül egy nagy szlovén energetikai beruházásra, amelyben az Alstom francia ipari konszern az egyik érintett.

2012.06.13 19:14MTI

A sostanji hőerőmű 1,3 milliárd eurós modernizációs projektjével kapcsolatban a rendőrség azért indított nyomozást, mert felmerült a gyanú, hogy a francia ipari óriás kenőpénz kifizetésével jutott a szlovéniai megbízáshoz. Az Alstom 2008-ban 650 millió euró értékű szerződést kötött, amelyben vállalta a Szlovénia északkeleti részén található, barnaszénnel működő erőmű új - hatodik - blokkjának elkészítését.

A szlovén rendőrség kedden több házkutatást is tartott az erőmű korábbi vezetőinek lakásán, valamint Peter Kotar szlovéniai vállalkozónál, akinek CEE nevű cége fontos szerepet játszott a blokk megépítését végző vállalat kiválasztásában. A CEE tanácsolta az erőmű vezetésének, hogy az Alstomot bízza meg az új 600 megawatt teljesítményű erőműblokk kivitelezésével. Az Alstom a német Siemens elől halászta el a megbízást. Kotar ráadásul egy másik cégén, a Sol Intercontinentalon keresztül közvetlenül is kapcsolódik az Alstomhoz, a Sol a francia konszern horvátországi képviselője.

Mindennek tükrében fennáll a gyanú, hogy az Alstom megbízását kenőpénzekkel befolyásolták. Erre utal az is, hogy abban az időszakban, amikor a francia konszernnek odaítélték a munkát, Kotar második cége egy 3 millió eurós tanácsadási szerződést kötött az Alstom svájci leányvállalatával, amely a nyomozók szerint fiktív megállapodás volt, s ahhoz kellett, hogy az Alstom kifizethesse a "jutalékot" a szlovéniai megbízásért.

A Delo című szlovén napilap tájékoztatása szerint az Alstom addig nem akarja kommentálni az ügyet, amíg tart a nyomozás.

A francia céget tavaly Svájcban marasztalták el, szintén korrupció miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.