A rendelkezések sértik a vallási szabadságot?

Az amerikai katolikus egyház tiltakozik Obama egészségügyi reformja ellen

Kéthetes tiltakozó akciót indított Barack Obama elnök egészségügyi reformja ellen az amerikai katolikus egyház, mivel annak egyes rendelkezései egyházi vezetők szerint sértik a vallási szabadságot.

2012.06.22 12:47MTI

A csütörtökön indított akció hátterében egy januárban bejelentett intézkedés áll, amely a legtöbb munkáltatót, így számos egyházi tulajdonú céget is arra kötelez, hogy a születésszabályozást - így a fogamzásgátlást és sterilizációt is - fedező egészségügyi biztosítást nyújtson beosztottjai számára.

A katolikus szervezetek szerint a rendelkezés sérti a vallásszabadságot, mivel a Vatikán elutasítja a mesterséges születésszabályozást.

A tizennégy napos, "Két hét a szabadságért" elnevezésű megmozdulás csütörtök este William Lori baltimore-i érsek miséjével kezdődött meg, s a függetlenség napján, július 4-én istentisztelettel zárul Washingtonban.

Habár Obama rendelkezése kivételt biztosít az imaházak számára, a vallási kötődésű kórházak, jótékonysági szervezetek, egyetemek és szociális szolgáltatásokat nyújtó ügynökségek számára kötelező a Vatikán által elutasított egészségügyi szolgáltatások biztosítása dolgozóiknak.

Az elnök korábban azzal állt elő, hogy a vallási kötődésű csoportok helyett a biztosítótársaságokra hárítaná át a kérdéses szolgáltatások költségeit, ugyanakkor a katolikusok nem találták kielégítőnek a kompromisszumos javaslatot.

A múlt hónapban katolikus felekezetek, szervezetek és iskolák tucatnyi pert indítottak a kormány ellen az intézkedés miatt.

Az amerikai püspöki konferencia tavaly szeptemberben egy vallásszabadsággal kapcsolatos bizottságot is létrehozott, miután az egyházi vezetők úgy vélték, hogy egyes szövetségi állami törvények - többek között a homoszexuálisok házasságának engedélyezésére és a fogamzásgátlás kötelező egészségbiztosítási fedezésére irányuló rendelkezések - nem tartalmaznak megfelelő mentességeket a katolikusok számára.

Az akció ellenzői szerint annak célja nem a vallásszabadság, hanem az egyházi kiváltságok védelme.

Egy júniusban közzétett felmérés szerint az amerikai katolikusok többsége szerint nincs veszélyben a vallásszabadság az Egyesült Államokban. Az amerikai katolikus egyháznak 68,5 millió regisztrált tagja van, amely az Egyesült Államok lakosságának mintegy egyötöde.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.