16 százalékuk nagyon dühös

Megosztotta az amerikaiakat az egészségügyi reform

Az amerikaiak megosztottak az egészségügyi reform megítélésében, 46 százalékuk pozitívan szemléli, 40 százalékuk viszont nem, 14 százalék nem tud állást foglalni - derült ki egy csütörtökön nyilvánosságra hozott felmérésből.

2010.04.23 08:33MTI

Csaknem egy hónappal a Fehér Ház által történelmi jelentőségűnek mondott reformtörvény elfogadása után az emberek jelentős része nem látja, hogyan is fog hatni családja helyzetére az új szabályozás. Sokan nem tudják elválasztani a tényeket a politikától - állapította meg Drew Altman, a Kaiser közvélemény-kutató cég elnöke.

Az is a közvélemény megosztottságát mutatja, hogy a megkérdezettek 31 százaléka arra számít: a változások segíteni fognak rajta, 32 százalék viszont attól tart, romlani fog a helyzete. A válaszolók 30 százaléka úgy véli, a reform nem fog változást hozni számára. Szembetűnő a vélemények pártos megosztottsága: a Demokrata Párttal rokonszenvezők 77 százaléka támogatja az egészségügyi reformot, a republikánusok 79 százaléka viszont ellenzi. A függetlenek inkább az ellenzék felé húzódnak: 46 százalékuk kedvezőtlennek tartja az Obama-féle reformot, 37 százalék bizakodó. A felmérés szerint a közvélemény egyértelműen támogatja a törvénycsomag egyes elemeit. A megkérdezettek 86 százaléka szerint helyes például az, hogy adókedvezményben fognak részesülni azok a kisvállalatok, amelyek betegbiztosítást nyújtanak alkalmazottaiknak.

Annak a gyakorlatnak a megszüntetését 81 százalék támogatja, hogy a biztosítók a nagyobb egészségügyi problémával küszködők esetében megtagadhatják a szerződéskötést. Az a cikkely pedig 71 százalékos támogatottságú, amely lehetővé teszi majd, hogy a fiatalok 26 éves korukig szüleik biztosítását élvezzék.

A Kaiser 1200 felnőtt körében végzett kutatása szerint az amerikaiak eltérő érzelmekkel viszonyulnak az új betegbiztosítási törvényhez.

Legnagyobb hányaduk, 55 százalékuk kuszaságot lát, 45 százalék örül, és ugyanekkora hányad érez csalódottságot. A válaszolók 42 százaléka aggódik, 40 százalék megkönnyebbült, 30 százalék dühös. Nagyon dühösnek mondja magát 16 százalék.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.