Jelentős részét kihelyezték

Az amerikai egészségügyi reform óriási lehetőség Indiának

Az amerikai egészségügyi reform óriási üzleti lehetőséget jelent Indiának, ahová a betegellátó intézmények és biztosítók háttértevékenységük jelentős részét kihelyezték - írta a pénteki The Washington Post.

2010.03.26 19:55MTI

Miközben az Egyesült Államokban a vitatott reformtörvény elfogadása után is folytatódik a politikai küzdelem az egészségügyi szféra átalakításáról, Indiában valóságos áldásnak tekintik a törvényt. Indiai vállalatok már azt számolgatják: milyen fellendülést fog hozni számukra az, hogy az Egyesült Államokban a jelenlegi körön túl 32 millióval kibővítik a biztosítottak számát.

A törvény szerint 2014-től szinte mindenkinek kötelező lesz betegbiztosítást kötni. Ez a biztosítóknak több ügyfelet, a kihelyezett tevékenységek révén az ázsiai országnak pedig több munkát és bevételt ígér. Az amerikai biztosítók az olcsó munkaerőt kihasználva Indiában végeztetnek el egy sor irodai tevékenységet, például a biztosítási panaszok feldolgozását, készletezési ügyintézést és az úgynevezett orvosi szövegleírást (ez utóbbi jelentős iparág, Amerikában ugyanis törvény írja elő, hogy az orvosok és a betegek közti minden kommunikációt írásban kell rögzíteni). "Az egészségügyi reformtörvény nagyon nagy lehetőség számunkra" - mondta Ananda Mukerji, az indiai Firstsource Solutions igazgatója; a cég bevételeinek 40 százaléka több tucatnyi amerikai kórháztól és biztosítótól származik.

Kifejtette: vállalata döntően azzal foglalkozik, hogy felméri, milyen szolgáltatásra jogosultak az amerikai megrendelők ügyfelei a Medicare programban, amely az idősek alapellátását biztosítja. A cég ugyancsak ellátja kórházak számára az új betegek felvételének dokumentálását. Az olcsó munkaerőt kínáló India azért is kerül előtérbe, mert az új egészségügyi törvény előírja például a biztosítóknak: a biztosítási díjakból az eddigieknél kisebb hányadot fordítsanak adminisztratív költségekre, és nagyobb részt tényleges betegellátásra.

Az amerikai cégek nagy nyomás alá fognak kerülni, hogy csökkentsék költségeiket, s erre a tevékenységek külföldre való kihelyezése az egyik nyilvánvaló megoldás - mutatott rá Rana Mehta, az indiai Technopak tanácsadó cég alelnöke.

Az irodai háttértevékenységek kihelyezésének elősegítésére indiai cégek már megvetették lábukat az Egyesült Államokban. A Patni Computer Systems, India hatodik legnagyobb IT-vállalata néhány hete létesített irodát a mexikói határon fekvő El Pasóban a kihelyezések olajozottabbá tételére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.