Helyenként nehezen érthető a 2300 oldal

Az amerikai egészségügyi reform 5 legfontosabb eleme

Amerikában megszületett végre a sokat emlegetett egészségügyi reform, Obama elnök talán legfontosabb vállalása. A több mint 2300 oldalas, még a szakértők számára is helyenként nehezen érthető joganyag lényegét 5 pontban foglalták össze a CNN munkatársai.

2010.03.27 13:02medipress.hu

Az amerikai egészségügyi reform 5 legfontosabb eleme:

1) Az egészségbiztosító társaságok az új törvény értelmében nem különböztethetnek meg senkit sem hátrányosan a már meglévő egészségügyi problémái miatt. Nem meglepő, hogy ez az egyik legjelentősebb változás. Az Egyesült Államokban ugyanis több mint 13 millió munkaképes korú nem tud egészségbiztosítást kötni, mivel a biztosítótársaságok már meglévő egészségügyi panaszaik miatt nem szerződnek velük, vagy olyan magas biztosítási díjat kötnek ki, amelyet nem tudnának kifizetni. A 2014-től életbelépő jogszabály azonban megszünteti ezt az áldatlan állapotot.

2) A fiatalok 26 éves korukig maradhatnak a szüleik biztosítása terhére biztosítottak. Ma az eltartott státuszú fiatalok 26. életévük előtt mindenképpen kikerülnek a szüleik biztosítása nyújtotta egészségügyi védőernyő alól, egyes államokban már 19 éves korukban. Az új szabályok szerint 26 éves korig garantálható a szülők fedezte egészségbiztosítás, amennyiben a velük egy háztartásukban élő gyermeknek nincsen olyan munkája, amely biztosítást nyújtana.

3) Azok, akik évente, egy 4 fős családra vetítetten nem rendelkeznek legalább 88 000 Dollár (közel 1,5 millió Forint) jövedelemmel, olyan támogatást kaphatnak, amely segítséget nyújt az egészségügyi biztosítás megkötéséhez. Ez a változás azok számára a legfontosabb, akiknek nem fedezi a biztosítását a munkáltatójuk. Az állami hozzájárulás mértéke a biztosított jövedelmétől, családi állapotától, életkorától és lakhelyétől függően változik majd.

4) Változhat a helyzete azoknak, akiknek nem fizeti a biztosítását a munkaadója. Az új egészségügyi törvények hatálybalépésétől kezdődően az 50, vagy több főt foglalkoztató cégek számára kötelező lesz olyan egészségbiztosítást fizetni alkalmazottaiknak, amely legalább az egészségügyi kiadások 60%-át fedezi.

5) Az idősek számára az egészségügyi reform vegyes színezetű, néhány dologban előnyére változott a rendszer, míg más elemeiben hátrányosabb helyzetbe kerülnek idősebb korosztály tagjai. Az idősek esetében a rák- és a diabétesz szűrések ingyenessé válnak, és 2020-ra az a hátrányos elem is megszűnik, amely miatt a költségtérítés megszűnhet az idős, beteg emberek esetében, ha bizonyos összeghatár felett költenek vényköteles, támogatott gyógyszerekre. Ugyanakkor, az eddigi, évente 4%-kal növelt térítési határ mértéke 2%-ra csökken.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.