Fedélzetén Kína első női űrhajósa

Sikeresen összekapcsolódott a kínai Sencsou-9 űrhajó az űrállomásmodullal

Három űrhajóssal a fedélzetén a kínai Sencsou-9 (Shenzhou-9) űrhajó sikeresen hozzákapcsolódott a Föld körül keringő Tienkung-1 (Tiangong-1) űrállomásmodulhoz hétfőn.

2012.06.18 11:34MTI

Az automatikus vezérlésű dokkolás csaknem nyolc percig tartott. A kínai média az irányítási központból folyamatosan hírt adott az űrhajó helyzetéről, a kísérleti űrállomásmodul megközelítéséről és a csatlakozásról.

Kína a Sencsou-8 legénység nélküli űrhajóval 2011 novemberében már végzett automatikus dokkolási műveletet.

A legfrissebb jelentések szerint az űrhajósok, köztük Liu Jang, Kína első női űrhajósa, jó lelki és fizikai állapotban vannak, minden műszaki, technikai körülmény adott ahhoz, hogy az átszállás problémamentes legyen. A Tienkung-1 kész az űrhajósok hosszabb idejű ott tartózkodásának biztosítására - mondta a kínai űrprogram szóvivője.

A tervek szerint a három űrhajósból ketten lépnek át az űrállomásmodul fedélzetére, egyikük biztonsági okokból az űrhajón marad. A Sencsou-9 küldetésének legfontosabb feladata a kézi vezérlésű dokkolás végrehajtása lesz, amire egy későbbi időpontban kerül sor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.