Űrhajózás napja

Az orosz űrhajózásnak a Napot kellene megcéloznia

Az orosz űrhajózás akkor szerzi vissza egykori dicsőségét, ha majd egy űrhajója Nap körüli pályára áll - jelentette ki a Rosszijszkaja Gazetának Vlagyimir Bugrov neves konstruktőr.

2012.04.12 23:27MTI

Az Űrhajózás Napja alkalmából készített interjút csütörtökön közölte a kormány lapja.

Jurij Gagarin 1961. április 12-én hajtotta végre történelmi jelentőségű űrrepülését, és ennek tiszteletére ezen a napon ünneplik meg világszerte az Űrhajózás Napját.

A vezető orosz konstruktőr a Nemzetközi Űrállomásra repülésben nem lát világos távlatokat, és hiányolja az egymással összefüggő elképzeléseket az orosz űrkutatási hivatal, a Roszkozmosz hosszú távú terveiben.

Bugrov szerint a holdbázis létesítése ugyanolyan hiba lenne, mint a Mars-program törlése volt. Hangsúlyozta, hogy Szergej Koroljov, a Vosztok és a Szojuz űrhajók konstruktőre a Mars és a Vénusz kutatására is tervezte azokat.

Az orosz űrhajózási szakember szerint folytatni kell Koroljov Mars-programját, és azt követően meg kell valósítani a Nap körüli repülést, ami nem jelenti azt, hogy az űrhajó a forró égitest közvetlen közelébe kerülne. Bugrov szerint az űrhajó a Föld és Nap közötti egyik librációs pontot, foglalná el, vagyis egy olyan pontban lebegne, ahol bolygónknak és a Napnak az űreszközre gyakorolt gravitációs hatása kiegyenlítődik. Ebben az esetben az esetben az űrhajó továbbra is Föld műholdja maradna, de vele együtt a Nap körül keringene. Ez lehet az első valódi lépés az emberiség számára, hogy végrehajtsa a bolygóközi repülést - fogalmazott az orosz szakember.

A Kommerszant című tekintélyes politikai-gazdasági napilap az új orosz űrrepülőtér tervéről közöl cikket. Ivan Szafronov kiemeli, hogy az első, nem szovjet építésű rakétaindító bázis teljesen önálló lesz, s nem a bajkonuri kozmodrom kiegészítésének szánják. Bajkonur a Szovjetunió felbomlásával "külföldre került", s Oroszország kénytelen bérelni Kazahsztántól az űrközpontot. A bérleti szerződés 2050-ben jár le. A Bajkonurt felváltó új űrközpont az orosz Távol-Keleten, az Amur régióban lévő Vosztocsnijban lesz.

Igor Marinyin, az Űrhajózás hírei újság főszerkesztője szerint Oroszországnak komoly veszteségeket okoz majd Bajkonur elhagyása. A drága berendezéseket ugyanis ott kell hagyni. A szakértő a terv pozitívumának tartja: azzal, hogy Oroszország Kína szomszédságában épít űrkikötőt, értésére adja Japánnak és Kínának is, hogy nem ideiglenesen, hanem örökre helyet foglal magának az űriparban. Emellett lendületet ad a térség fejlődésének, még ha távolra is kerül a központi űripari bázistól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.