Oroszország: "Milliók menete"

Mintegy 20 ezren az ellenzék újabb Putyin-ellenes tüntetésén

Megkezdődött Moszkvában kedden kora délután az orosz ellenzék újabb Putyin-ellenes tüntetése, amelyre a zivataros idő ellenére mintegy 20 ezren gyűltek össze a szervező bizottság szerint.

2012.06.12 14:44MTI

A nemzeti ünnepre - az orosz függetlenség napjára - meghirdetett újabb "Milliók menete" az ellenzék első utcai megmozdulása azóta, hogy a májusban harmadszorra beiktatott Vlagyimir Putyin elnök múlt pénteken aláírta a gyülekezési törvény módosítását, amellyel drasztikusan felemelték az olyan szabálysértések büntetését, amelyeket tömegrendezvényeken követnek el.

A szövetségi nyomozó iroda közvetlenül a tiltakozó akció előtt kezdte meg az ellenzék vezetőinek kihallgatását a május 6-i összecsapások ügyében, és kompromittáló adatokat tett közzé az érintetteknél hétfőn végrehajtott tucatnyi házkutatás eredményéről.

Ezzel egy időben elérhetetlenné vált több ellenzéki médium, az Eho Moszkvi rádió, a Novaja Gazeta újság és a Dozsgy internetes televízió honlapja.

A Moszkva belvárosában zajló felvonuláson egyebek közt olyan parlamenten kívüli ellenzéki csoportok vesznek részt, mint a Dolgozó Oroszország, a Baloldali Front vagy a Szolidaritás. Velük együtt vonulnak a szélsőséges nacionalista mozgalmak aktivistái, de még a Megváltó Krisztus-székesegyházban hatalomellenes fellépésével botrányt okozó Pussy Riot punkegyüttes támogatói, valamint a szexuális kisebbségek képviselői is ott vannak.

Szergej Udalcov, a radikális Baloldali Front elnöke, a "Milliók menetének" egyik szervezője - aki az idézés ellenére nem a kihallgatásra ment el, hanem a tüntetésre - a felvonulás kezdete előtt a gyülekezőhelyen 50 ezerre becsülte a résztvevők számát, és így nyilatkozott: "A hatalom nem tudja, hogyan vegye fel a harcot ezzel a felséges állampolgári aktivitással, és megtorló intézkedésekhez folyamodik."

Udalcov egyúttal követelte a május 6-i Bolotnaja téri összecsapás miatt eddig őrizetbe vett 13 ember szabadon bocsátását.

"Bennünket büntetnek, mi azonban erősödünk", "Oroszország szabad lesz!", "Nem vagyunk egyedül" - ilyen és ehhez hasonló jelszavakkal vonultak fel a belvárosi Puskin térről egészen a Szaharov térig a tiltakozók - jelentette Kegyes Csilla, az MTI tudósítója a tüntetés helyszínéről.

Az orosz ellenzék a tömeges csalásokkal tarkított tavaly decemberi parlamenti választások óta tart rendszeres tiltakozásokat. Május 6-i Bolotnaja téri tüntetésük azonban - amelyen Vlagyimir Putyin harmadik államfői mandátuma ellen tiltakoztak - a rendőrséggel való összecsapásba torkollott, s erre hivatkozva a törvényhozás módosította a gyülekezési törvényt, drasztikusan megemelve a tömegrendezvényeken elkövetett szabálysértések büntetési tételeit.

A szervezők legalább 50 ezer ember részvételére számítottak a keddi megmozduláson, s ekkora rendezvényre kaptak engedélyt. A rendőrség ugyanakkor 20 ezer főre becsülte a békés tiltakozás résztvevőinek számát.

Az akcióért felelősek most különösen ügyeltek arra, hogy egyetlen szabályt se sértsenek meg, mert - mint mondták -, a céljuk nem az, hogy összetűzésbe keveredjenek a hatóság képviselőivel, hanem, hogy szabadon kifejezhessék véleményüket mindazok, akik nem értenek egyet Putyin politikájával és hatalmának fenntartásával.

A felvonulás - a decemberi és a februári menetekhez hasonlóan - ezúttal is már-már fesztiváli hangulatban zajlott. Az MTI tudósítója szerint az idősektől az egészen apró gyerekekig minden korosztály képviselve volt, sokan már ismerősként üdvözölték egymást.

A tüntetés szervezői a helyszínen ismét hangoztatták, hogy továbbra sem akarnak kizárni senkit ezekből a rendezvényekből, ezért vannak ott egymás mellett a szélsőséges nacionalisták, a kommunisták és a liberálisok képviselői.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.