A Putyin-ellenes tüntetés előtt

Oroszország: házkutatás az ellenzéki vezetőknél

Házkutatást tartottak az orosz ellenzék több közismert vezetőjének otthonában hétfőn, egy nappal a Vlagyimir Putyin elnök hatalma ellen meghirdetett tüntetés előtt.

2012.06.11 11:32MTI

Mint Vlagyimir Markin, a Szövetségi Nyomozó Bizottság szóvivője elmondta, a nyomozók tíz helyszínen jártak. Többek között Alekszej Navalnij, Ilja Jasin és Szergej Udalcov lakását kutatták át annak a vizsgálatnak a keretében, amelyet a Vlagyimir Putyin május 7-i elnöki beiktatásának előestéjén tartott, "tömeges zavargásokba torkolló" tüntetés ügyében folytatnak.

A május 6-án mintegy 20 ezer résztvevővel megtartott "Milliók menete" végén az orosz fővárosban közel 450 embert állítottak elő, miután a békésnek indult tiltakozás a tüntetők és a rendfenntartók összecsapásával végződött. Az incidens után az akció főszervezőit, Szergej Udalcovot, a radikális Baloldali Front elnökét és Alekszej Navalnij korrupciós ügyek leleplezésével foglalkozó bloggert 15 napi elzárásra ítélték egy másik tiltakozás kapcsán.

Putyin elnök alig egy hónap elteltével, pénteken már alá is írta a gyülekezési törvény szigorítását, amely drasztikusan felemeli a tömegrendezvényeken elkövetett szabálysértések büntetési tételeit. A rendőrség pedig vasárnap őrizetbe vette a május 6-i tüntetés több résztvevőjét, zavargásokban való részvétel és hatóság elleni erőszak címén.

Az Eho Moszkvi rádió beszámolója szerint házkutatás zajlik Kszenyija Szobcsak népszerű orosz televíziós személyiség lakásában is, aki a vitatott decemberi parlamenti választások után csatlakozott az ellenzék választási csalások ellen tiltakozó mozgalmához.

A kiszemelt helyszíneken fegyveres kommandósok ütöttek rajta. Navalnij ügyvédje, Olga Mihajlova az Eho Moszkvi rádiónak elmondta, hogy "mintegy 15 rendőr nyomult be" reggel az ellenzéki aktivista moszkvai lakásába, bemutatva a házkutatási parancsot. "Először azonban megpróbálták beszakítani a bejárati ajtót" - mondta. Maga Navalnij, aki a Twitteren tudósít a nála zajló házkutatásról, arról számolt be, hogy a kommandósok gyakorlatilag körbevágták lakásának ajtaját.

Szergej Udalcov azt is elmondta, hogy keddre kihallgatásra idézték be, ahol egy órával a "Milliók menete" újabb megmozdulásának kitűzött időpontja előtt kell megjelennie. "Meg akarják akadályozni a +Milliók menetén+ való részvételemet" - mondta Udalcov az Interfax hírügynökségnek.

Lev Ponomarjov emberi jogi aktivista szerint a rettegett orosz biztonsági szervek a kibontakozóban lévő ellenzéki mozgalom megfélemlítésével próbálkoznak a keddre meghirdetett, több tízezresre tervezett tüntetés előtt, amely kínos helyzetet teremthet Putyin számára alig egy hónappal harmadik államfői mandátumának megkezdése után.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.