Győzelem napi díszszemle a Vörös téren

Putyin: Oroszország következetesen fellép a világbékéért

Vlagyimir Putyin harmadszor hivatalba lépett orosz elnök szerdán, a moszkvai Vörös téren megtartott Győzelem napi díszszemlén közölte: Oroszország következetesen fellép a világbéke erősítéséért, a nemzetközi normák és az államok szuverenitásának tiszteletben tartásáért.

2012.05.09 10:45MTI

Az egykori Szovjetunió Nagy Honvédő Háborújában aratott győzelem 67. évfordulóján az orosz hadsereg 14 ezer katonát és 100 különböző harci járművet vagy fegyverzet vonultatott fel a főváros központi terén.
   
Vlagyimir Putyin mellett, aki hétfőtől államfőként ismét a fegyveres erők főparancsnoka lett, a tribünön ott volt elődje, a kedden kormányfővé kinevezett Dmitrij Medvegyev is.
   
Rövid ünnepi beszédében Putyin felidézte, hogy "67 évvel ezelőtt zúzták szét végleg a nácizmust - ezt a szörnyű és cinikus erőt -, s nincs jogunk elfelejteni, hogyan keletkezett, erősödött meg és szemtelenedett el az egész világ szeme előtt", miközben egész népek elpusztításával fenyegetett és országok, kontinensek sorsát akarta meghatározni.
   
Az orosz államfő a háború tragédiájának elkerülése érdekében a nemzetközi normák, az állami szuverenitás és minden nép önálló választásának szigorú tiszteletben tartására szólított fel.
   
Kijelentette: "Oroszország következetesen fellép a világbéke erősítéséért. Hatalmas erkölcsi alapunk van arra, hogy alapvetően és tartósan kitartsunk álláspontunk mellett, mert éppen országunk viselte a nácizmus legfőbb csapását, hősies ellenállást tanúsított vele szemben, súlyos megpróbáltatásokon ment keresztül, s maga határozta meg annak a háborúnak a kimenetelét, legyőzte az ellenséget és elhozta a szabadságot a világ népeinek."
   
A szűk egyórás katonai parádén, amelyre 1500 háborús veteránt hívtak meg az ország különböző részeiből, elsőkként a Tyigr páncélozott terepjárók haladtak el a tribün előtt, majd a BTR-80-as páncélozott szállító harcjárművek és a T-90-es harckocsik. Az állami Egyes csatorna kommentátora szerint az orosz haderő legkorszerűbb, elrettentést és az ország védelmét szolgáló fegyverzeteit mutatták be.
   
Felvonultatták a Vörös téren a Sz-400 Triumf típusú légvédelmi rakétarendszert, de az Iszkander-M rövid hatótávolságú és a Topol-M változtatható indítóállású interkontinentális ballisztikus rakétákat is bemutatták. A parádé végén ezúttal csak Mi-8-as harci helikopterek képviselték az orosz légierőt, az orosz zászlóval, valamint a különböző haderők zászlaival repülve el a Vörös tér felett.
   
Oroszország szerte felvonulásokkal, a honvédő háború veteránjainak tiszteletére rendezett ünnepségekkel emlékeznek meg a II. világháborúban aratott győzelemről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.