Líbia kritikus szakaszban van

Kína részt venne Líbia újjáépítésében

Kína továbbra is arra ösztönzi vállalatait, hogy vegyenek részt Líbia újjáépítésében - közölte Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai alelnök Pekingben Asúr ben Hajál líbiai külügyminiszterrel keddi médiajelentések szerint.

2012.06.12 08:13MTI

Líbiában a gazdasági és politikai újjáépítés folyamata kritikus szakaszba érkezett - jelentette ki a kínai politikus. Hszi Csin-ping elismeréssel szólt a líbiai ideiglenes kormánynak a stabilitás fenntartására, a nemzeti megbékélésre irányuló törekvéséről. Hajál "méltányosnak és felelősnek" nevezte Kína álláspontját Líbiával kapcsolatban. A kínai médiában április elején megjelent jelentések szerint a kínai vállalatok nem siettek visszatérni Líbiába, mert nem indultak meg azok a tárgyalások, amelyeken e cégek kártérítési igényét rendeznék a tavalyi harcokban őket ért veszteségekért. 

A líbiai nagykövetség már megerősítette, hogy a tripoli kormány létrehozott több műszaki bizottságot a beruházók kárának felmérésére, és ígéretet tett arra, hogy az eljárást a törvényeknek és a korábban megkötött szerződéseknek megfelelően fogják lebonyolítani. Kínának nincsenek közvetlen tőkebefektetései Líbiában, de vállalatai mintegy 50 beruházásban, elsősorban építkezésekben érdekeltek. Többségük már kész, vagy közel áll a befejezéshez, de a harcokban tüzérségi támadások érték őket. Értékük 15,8 milliárd dollár. Kína a Kadhafi-ellenes tüntetések idején több mint 35 ezer dolgozóját evakuálta az észak-afrikai országból. Túlnyomó részük építőmunkás vagy mérnök volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.