Bulgáriában

Hamis diploma miatt elítélték az uniós agrártámogatási alap volt vezetőjét

Felfüggesztett börtönre ítélték hétfőn Szófiában az uniós agrártámogatások elosztását irányító állami alap volt vezetőjét, amiért hamisan azt állította, hogy mester fokozatú egyetemi diplomával rendelkezik.

2012.06.05 11:30MTI

A szófiai területi bíróság közlése szerint Kalina Ilieva, az agrártárcához tartozó alap egykori vezérigazgatója vádalkut kötött az ügyészséggel, miután beismerte bűnösségét.

A bíróság így csak három év felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki Ilievára, amiért azt hazudta, hogy mester fokozatú diplomát szerzett a Berlini Műszaki és Üzleti Főiskolán, és végzettségét egy hamisított diplomával igazolta.

Az egyetemi nyilvántartások átvizsgálásakor azonban kiderült, hogy bár valóban felvették őt az említett német felsőoktatási intézménybe, semmiféle diplomát nem kapott, mivel az előadásokat egyáltalán nem látogatta és egyetlen vizsgát sem tett.

Ilieva 2009 augusztusában, mindössze 28 évesen került az uniós mezőgazdasági támogatások felett közvetlenül rendelkező bolgár állami alap élére, és több mint egy éven át vezette.

Bulgária éppen akkoriban küzdött azért, hogy ismét hozzáférhessen az uniós agrártámogatásokhoz, miután Brüsszel a korrupció gyanúja miatt 2008-ban zárolta ezeket a forrásokat. A kormány Ilievát húzta elő mint olyan, rendkívül hozzáértő tisztségviselőt, aki egyaránt élvezi az Európai Bizottság és Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) bizalmát.

Hivatali regnálása alatt az EU 2009 novemberében felszabadította az összes, Bulgáriának járó támogatást, és a több millió eurónyi összeget szétosztották a kedvezményezettek között.

Ilievát 2010 októberében bocsátották el, miután kiderült, hogy hamis a diplomája, a nyilvánossággal ugyanakkor azt közölték, hogy szülési szabadságra ment. Botrányának kipattanása óta neve a kormányzati hozzá nem értést és nepotizmust jelölő kifejezésként vonult be a köznyelvbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.