Igazolnia kell ártatlanságát

Egy nem-plágium margójára

Gyurcsány Ferenc plagizált vagy nem. Nem merjük egyértelműen leírni, hogy igen, mert a volt miniszterelnök azt ígérte, kipereli a vagyonából, aki ezt állítja, nekünk meg olyan nincsen, és meglévő ingóságainkat is féltjük, viszont felújítva a régi mondást, azt azért állíthatjuk, hogy ami úgy néz ki és úgy is viselkedik, mint egy lopás (plágium), az legtöbbször az is. Ha Demokratikus Koalíció - szerintünk jogosan - követelte Schmitt Pál lemondását, akkor Gyurcsánynak is távoznia kéne a közéletből.

2012.05.03 07:37sabater - ma.hu

Amúgy jó régóta, de ez most lényegtelen.

Nincs meg Gyurcsány Ferenc szakdolgozata. Hiába kereste könyvtárban, padláson, csak eltűnt. A volt miniszterelnök szerint valaki ellopta a sógora korábbi diplomamunkájával megegyező című és legalább részben megegyező tartalmú írását, hogy gyanúba keverje őt. Lehet, de ha egy szakdolgozat rendesen meg van írva, akkor ritkán lehet egy másik szakdolgozatot találni, aminek az első 35 oldala pontosan ugyanaz, mint ennek a rendesen megírt tudományos értekezésnek. Ha Schmitt Pál idején hagytuk, most is hagyjuk azt a hülyeséget, miszerint a nyolcvanas években más volt a követelményrendszer. A nyolcvanas években a tudományos szint lehetett más, de az emberek nem voltak komplett idióták: már akkor is tökéletesen nyilvánvaló volt mindenki számára, hogy másolni nem szabad.

Élmény látni, hogyan védik kedvenc volt miniszterelnöküket azok, akik korábban hangosan és jogosan követelték Schmitt Pál távozását.
Persze Schmittről egy az egyben bebizonyosodott a lopás, Gyurcsány esetében pedig csak közvetlen bizonyítékok állnak rendelkezésre, de már utóbbiak megléte is egy kicsit kisebb arcot igényelne a volt kormányfőtől, ha már beismerést tőle őszöd óta nem várhatunk. Lehet perelgetni, de érdekes lesz a bírósági tárgyalás, amely azt boncolgatja, hogy tulajdonképpen 35 oldal nem bizonyított lemásolását lehet-e már plágiumnak nevezni vagy nem. Valószínűleg azért Gyurcsány jobban járt volna, ha megőrzi a szakdolgozatát, mint ezzel a képtelen magyarázkodással.

Ha Gyurcsány Ferencről bebizonyosodik a plágium, Schmitt Pálhoz hasonlóan kell eljárnia, no nem a szánalmas vádaskodásra gondolunk, hanem arra, hogy lemondott, és azóta sem hallottuk a nevét. Ha nem lesz bizonyíték, el kell viselnie, hogy politikai karrierje végéig megbélyegzi őt a plágiumvád, támogatóit pedig az, hogy kettős mércét alkalmaznak a politikában. Gondoljunk csak bele: lehetséges, hogy valaki komolyan ellopta Gyurcsány szakdolgozatát, mivel rájött, hogy azt teljesen véletlenül sógorával megegyező címmel adta be, majd ellopta ez utóbbi művet is, hogy ne lehessen az eredetiséget igazolni, szóval mindez megtörténhet, csupán nagyon valószínűtlen.

Ebből a dologból Gyurcsány egyféleképpen jöhet ki győztesen: ha valami módon igazolni tudja ártatlanságát. Ez viszont a fenti okok miatt nem fog menni, így annyira nem szabadna meglepődnie, ha nemcsak a hardcore Fidesz-fanok, de a független gondolkodók is elkezdik majd követelni a távozását, amit mellesleg rég meg kellett volna lépnie. Ezek a független – esetleg baloldali, liberális – szavazók ugyanis nem szeretik a kettős mércét, és azt gondolják, hogy ha Schmittnek mennie kellett, nem tehetünk kivételt Gyurcsánnyal sem, akár szeretjük, akár nem.   
Egy szakdolgozatot egyébként nem akkora nagy show megírni, sőt, megíratni még kevésbé, Schmittben és Gyurcsányban (ha a vád megállja a helyét) legalább annyi közös lesz, hogy bebizonyosodik: ahhoz sem volt elég eszük, hogy másolás helyett bértollnokot fizessenek. Azért még egy közös vonása van a két szereplőnek: távozásával mindkét politikus saját politikai oldalát erősítené. A helyesen írni sem tudó, kínosan felkészületlen Schmitt Pál állandó támadási felületet jelentett a jobboldalon, ahogy az úgynevezett baloldalon Gyurcsány Ferenc hazugsága, illetve korrupt és alkalmatlan kormányzása jelenti ugyanazt. Röviden: ahogy nem volt kár Schmittért, úgy nem lenne kár Gyurcsányért sem.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.