Hazarendelték Tokióból

Kémkedett a kínai diplomata?

Elhagyta tokiói állomáshelyét egy kínai gazdasági diplomata, miután kémkedés gyanúja vetült rá, és kiderült, hogy illegális "konzultációs díjat" fogadott el egy japán vállalattól.

2012.05.30 09:46MTI

A kínai nagykövetség megerősítette, hogy egy titkári rangban lévő munkatársa visszatért Kínába, de cáfolta a japán sajtóban vele kapcsolatban megjelent híreszteléseket, a kémkedés vádját alaptalannak nevezve visszautasította azt.
   
A japán média értesülései szerint a rendőrség a külügyminisztériumnál kezdeményezte a 45 éves Li Csun-kuang (Li Chunguang) kihallgatását. Li állítólag egykor a kínai hadsereg hírszerző egységénél szolgált.
   
A tokiói rendőrség évek óta figyelte a diplomatát, mert kémnek tartotta. Időközben felmerült az a gyanú is, hogy hamis személyi iratokkal bankszámlát nyitott, amelyre egy meg nem nevezett, de a kínai piaci jelenlétben érdekelt japán vállalat havi 100 ezer jent (300 ezer forint) utalt át tanácsadói díj címén.
   
A  South China Morning Post című hongkongi lap beszámolója szerint a diplomata előléptetésétől - 2007 közepétől - vált aktívvá, s keresett kapcsolatot vezető japán üzletemberekkel és politikusokkal. Li japánul tanult Kínában, és a neves Macusita Intézetben is kapott képzést, amelyben Noda Josihiko jelenlegi kormányfő és Genba Koicsiro külügyminiszter is tanult.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.