Kémkedéssel vádolnak egy orosz rakétaszakértőt

Kitudódott a Buzogány titka?

Azzal vádolnak az orosz hatóságok egy mérnököt, hogy titkos adatokat adott át egy külföldi titkosszolgálatnak a Bulava (Buzogány) orosz hadászati rakéta új generációjáról.

2012.05.12 17:44MTI

A mérnöknek, aki az Ural-hegységben található egyik fegyvergyár munkatársa, a következő napokban kell megjelennie Jekatyerinburg megyei bírósága előtt. A tárgyalást zárt ajtók mögött rendezik meg.
   
A hírügynökség értesülése szerint a mérnök "hadászati fegyverrendszerekre vonatkozó, államtitkot képező" információkat adott át a külföldi titkosszolgálatnak.
   
Az orosz hatóságok nem fedték fel, hogy az illető mely vállalat munkatársa és melyik külföldi országnak kémkedett.
   
Februárban egy űrkutatással foglalkozó orosz mérnököt 13 évi szabadságvesztésre ítéltek, mert hadászati rakétákra vonatkozó adatokat adott át az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA).
   
A 8 ezer kilométeres hatótávolságú Bulava tíz atomrobbanófejjel szerelhető fel, s az építés alatt álló, negyedik generációs atommeghajtású tengeralattjárókon tervezik hadrendbe állítani ezt a rakétát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.