Lesznek-e további szankciók?

Iráni atom - Moszkva megfenyegette Washingtont

Moszkva arra figyelmeztetett kedden, hogy "súlyos következményeket" vonhat maga után az orosz-amerikai kapcsolatokban, ha Washington újabb szankciói megnehezítik az iráni orosz érdekeltségek működését.

2012.05.29 17:05MTI

"Álláspontunk szerint semmi sem indokolja, hogy az Irán ellen hozott amerikai törvények a mi vállalatainkat büntessék, miközben azok eleget tesznek az ENSZ Biztonsági Tanácsa által életbe léptetett korlátozásoknak" – hangsúlyozta közleményében az orosz külügyminisztérium.
   
Moszkva emlékeztetett, hogy az orosz vállalatokat érintő korábbi büntetőintézkedéseket 2010-ben feloldották.
   
Az amerikai szenátus május végén újabb szankciókat fogadott el Iránnal szemben, mivel Teherán nem hajlandó felhagyni az urándúsítással. A jogszabály felhatalmazza Barack Obama amerikai elnököt, hogy korlátozásokat léptessen életbe bármely országgal vagy céggel szemben, amely az iszlám köztársaság urán- vagy olajkészletét érintő kereskedelmet folytat Iránnal.
   
Oroszország kedden bejelentette, hogy kész segédkezni Iránnak egy újabb reaktor felépítésében a busehri atomerőműben, mivel meglátása szerint azt az ENSZ BT rendelkezései nem tiltják.
   
A Nyugat azzal vádolja Iránt, hogy békésnek mondott atomprogramja valójában nukleáris fegyver kifejlesztésére irányul. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa több szankciócsomagot fogadott el Teheránnal szemben, amelyek azt hivatottak elérni, hogy az iszlám köztársaság felhagyjon az urándúsítással.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.