Ragaszkodnakk az urán 20 százalékos dúsításához

Irán: logikátlan a Nyugat követelése

Irán továbbra is ragaszkodik ahhoz a jogához, hogy az uránt 20 százalékos szintre dúsítsa.

2012.05.29 13:19MTI

Ramin Mehmanparaszt, az iráni külügyminisztérium szóvivője logikátlannak nevezte a Nyugat követelését, hogy tegyen le az urán 20 százalékosra való dúsításáról. Azt hangoztatta, hogy az iszlám köztársaságnak elidegeníthetetlen joga, hogy a békés célú atomenergia-termeléshez szükséges dúsítottságú uránt állítson el. Nyugati hatalmak aggódnak, mert a 20 százalékos dúsítottságról viszonylag gyorsan el lehet érni a katonai célú atomtöltetek előállításához szükséges 90 százalékos szintet.

Mehmanparaszt a szokásos heti külügyi sajtótájékoztatón úgy vélte, egyes iráni hírügynökségek nem egészen pontosan idézték hétfőn tett kijelentéseit, amelyekben egyes elemzők a dúsítottsági szint körüli vitában elfoglalt merev iráni álláspont némi enyhülésének a jelét vélték felfedezni.

A hivatalos IRNA hírügynökség szerint a szóvivő azt mondta: "amennyiben a nyugati országok elismerik, hogy 20 százalékos dúsítási programunk békés, és megkérnek bennünket arra, hogy mondjuk le róla, úgy az Iráni Iszlám Köztársaság mérlegeli majd a kérésüket".

Egy másik iráni hírügynökség, a Mehr ugyanakkor ettől valamelyest eltérően idézte Mehmanparaszt kijelentését: feltéve, hogy (a Nyugat) elismeri a jogunkat az urán 20 százalékos szintre történő dúsításához, úgy megvitatjuk majd," hogyan szerezzük be a teheráni kutatóreaktorhoz szükséges fűtőanyagot" - mondta a szóvivő a Mehr szerint, hozzátéve, hogy "a dúsítás nem gazdaságos, (... de) egy országnak sem hagyjuk, hogy megsértse jogainkat".

Fereidún Abbaszi Davani, az iráni nukleáris program vezetője egy korábbi nyilatkozatában úgy vélte: "nincs ok arra", hogy felhagyjanak az urán 20 százalékos szintre dúsításával.

Mehmanparaszt keddi sajtóértekezletén leszögezte: Irán nukleáris tevékenysége jogaival összhangban áll, és minden tevékenysége törvényes. A szóvivő szerint semmi sem indokolja, hogy Irán feladja urándúsítási programját, mert annyi uránt állít elő, amennyire szüksége van, nem többet és nem kevesebbet.

Az urándúsításról szóló vita az egyik fő akadálya annak, hogy Irán és az atomprogramjáról vele tárgyaló hatok (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország) egyezkedése eredményre vezessen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.