Még idén kivonulnak a franciák

Hollande: eljött az afgán szuverenitás ideje

Franciaország katonái kivonása után szívesen fenntartaná jelenlétét Afganisztánban, de már csak a polgári és a gazdasági területen - jelentette ki Francois Hollande francia elnök pénteken Kabulban, ahol előre be nem jelentett látogatáson tartózkodik.

2012.05.25 14:49MTI

Hamid Karzai afgán elnökkel tartott sajtóértekezletén a francia államfő kijelentette, hogy Franciaország a 2012 utáni időszakban civil együttműködését Afganisztánnal az oktatásra, a kulturális életre vagy a régészeti feltárásokra akarja alapozni. Megjegyezte, hogy gazdasági téren is bőven vannak lehetőségek az együttműködésre. Ezek között említette a lakásépítést, az újrahasznosítható energiákat, az olajlelőhelyek feltárását és a mezőgazdaságot.

Hollande megérkezése után felkereste a francia katonák támaszpontját a keleti Kapisza tartományban, hogy személyesen indokolja meg azt a döntését, miszerint az idei év végéig kivonják a francia haderő nagy részét. Emiatt a közelmúltban megrendezett NATO-csúcstalálkozón kemény bírálatok érték.

Hollande szerint - mint azt pénteken kifejtette - a francia katonák lényegében teljesítették küldetésüket, eljött az afgán szuverenitás ideje, a terrorista veszély, bár nem múlt még el teljesen, lényegesen alábbhagyott. Hollande a katonák előtt szólva hangoztatta: Franciaország önállóan hozta meg csapatkivonási döntését, de egyeztette azt szövetségeseivel, mindenekelőtt az Egyesült Államokkal.

Hollande választási ígéretét betartva határozott arról, hogy Franciaország már az idén, vagyis NATO-partnereinél két évvel korábban kivonja harcoló alakulatait Afganisztánból. A katonákkal együtt kivonnak jelentős mennyiségű hadfelszerelést - helikoptereket, katonai repülőgépeket és szárazföldi járműveket - is. Hollande szerint jövőre már hadra fogható francia katona nem lesz afgán földön, csak az afgán rendőrség és hadsereg tagjait kiképzők maradnak. Jelenleg 3550 francia katona állomásozik Afganisztánban, a nemzetközi biztonsági erő (ISAF) kötelékében. A francia az ötödik legnagyobb kontingens, de a létszám jóval elmarad az Egyesült Államok 90 ezer, vagy Nagy-Britannia 9500 fős afganisztáni katonai jelenlététől.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.