Barna eső hullik a szentföldre?

Kristályéjszaka Tel-Avivban

Izraeliek ezrei, ismert politikusokkal a soraik között jelentek meg azon az Afrika ellenes demonstráción, ami később erőszakos eseményekhez vezetett.

2012.05.24 11:49Konrád - ma.hu

A Tel-Aviv Hatikva negyedében rendezett demonstráció az egyre nagyobb számú afrikai menekült ellen irányult. A tüntetést a Knesszet-tag, Michael Ben Ari szervezte, olyan szélsőjobbos aktivistákkal, mint Itamar Ben-Guir és Baruch Marzel.

Sokan a kormányt és különösen Nethanjaut vádolják tétlenséggel. De a demonstráción megjelentek a Likud párti képviselők is, többek között Miri Regev és Danny Danon. Regrev a menedéket kereső afrikaiakat “rákos sejtként” írta le, míg Danon szerint ezeket a “behatolókat” azonnal ki kell utasítani Izraelből.

“Nem kéne félnünk az olyan szavak használatától, mint a kiutasítás” - idézték Danont. A tömeg többek között “Ez nem Afrika” illetve “Ne dumáljatok, kezdjetek kiutasítani” feliratú transzparensekkel vonult fel. Ahogy az este közeledett, a tüntetés egyre erőszakosabb lett, végül legalább egy tucat afrikai nőt és férfit támadtak meg, akik szerencsétlenségükre a környéken tartózkodtak. Egy afrikai menekülteket kiszolgáló bolt kirakatát betörték, majd ki is fosztották.

Később megrongáltak egy taxit is, aminek vezetőjéről azt gyanították: afrikai bevándorló. A tömeg ezek után tüzet gyújtott az utcákon. A jelentések szerint mintegy 17 embert tartóztattak le. Úgy tűnik egyre nagyobb az elégedetlenség a bevándorlás problémája körül még magas politikai helyeken is. Nethanjau miniszterelnök még vasárnap azt mondta: “az illegális munkások jelensége nagyon komoly probléma, ami a társadalom szövetét veszélyezteti beleértve Izrael nemzetbiztonságát és nemzeti identitását”. Figyelmeztetett, hogy a bevándorlók “eláraszthatják” az országot és megszüntethetik annak “demokratikus zsidó állam imázsát”. 

Eritreából és Dél-Szudánból menekültek ezrei érkeztek Izraelbe. Többségük Európa felé próbál menekülni az országát sújtó szegénység és politikai instabilitás elől. De a szokásos bevándorlási útvonal Líbián keresztül nem elérhető, mivel az ország még a polgárháború utóhatásait nyögi, ezért a menekültek Tel-Avivban telepednek le. A kormány megpróbálta a Dél-szudáni menekülteket visszaküldeni hazájukba, de a Jeruzsálemi Kerületi Ügyészség ezt megakadályozta, arra hivatkozva, hogy az emigránsok élete veszélyben lehet, ha hazatoloncolják őket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.