Szerbiai választások

Szerbiában elnököt és tartományi parlamenti képviselőket választanak

Megkezdődött vasárnap Szerbiában az elnökválasztás második fordulója. Az államfőválasztással egy időben a vajdasági parlamenti választások második fordulójára is sor kerül.

2012.05.20 10:53MTI

A két elnökjelölt közül - akik május 6-án az első körben a legtöbb szavazatot kapták - választják meg az új államfőt, akinek megbízatása öt évre szól. Az egyik jelölt Boris Tadic, aki az előző körben a szavazatok 25,31 százalékát szerezte meg, a másik jelölt Tomislav Nikolic, a Szerb haladó Párt (SNS) köré tömörült pártok jelöltje, aki két héttel ezelőtt a szavazatok 25,05 százalékát kapta.

A második körben 6.771.479 szavazásra jogosult polgár voksolhat, 8.390 szerbiai városi és települési szavazóhelyen, valamint 22 külföldi szavazóhelyen és 29 büntetés-végrehajtási intézményben. Vasárnap Szerbiában kampánycsend van este 20 óráig, a szavazóhelyek bezárásáig.

Az elnökjelöltekre Koszovóban is szavazhatnak, 9o szavazókörletben adhatja le voksát a 109 ezer szerbiai szavazásra jogosult Koszovóban élő polgár.

Az elnökválasztáson az előzetes közvélemény kutatások szerint Boris Tadic indul nagyobb eséllyel. A megkérdezettek 58 százaléka találta szimpatikusabbnak az Európa-barát Tadicot, s csak 42 százalék kedveli a nacionalista, populista Nikolicot.

Vajdaságban vasárnap a köztársasági elnök megválasztása mellett megtartják a vajdasági parlamenti képviselők többségi rendszerű választását. A tartomány képviselőinek a megválasztása kombinált rendszerű, a 120 tagból 60-at részarányos listás rendszer szerint már május 6-án választottak meg, hatvanat pedig vasárnap választanak meg a többségi rendszer szerint.

A választás első fordulójában egyetlen egyéni jelölt sem kapta meg a szükséges szavazatot a győzelemhez. A második fordulóban a szavazatok egyszerű többsége elegendő a győzelemhez.

Vajdaságban 1.735.555 szavazó járulhat az urnák elé vasárnap, hogy döntsön a két jelölt közül, akik az első körben a legtöbb szavazatot kapták.

A Demokrata Párt (DS) koalíciójának a második fordulóra 50, a Szerb Haladó Párttal (SNS) választási szövetségben indulóknak 31, a Szerb Szocialista Párt (SPS) tömörülésének 16 jelöltje indul a vajdasági második körben. Az Egyesült Szerbiai Régióknak (URS) 2, a Szerbiai Demokrata Pártnak (DSS) 1, a Vajdasági Szociáldemokrata Ligának (LSV) 8 jelöltje indul a voksokért vasárnap.

A Vajdasági Magyar Szövetségnek (VMSZ) 10, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Pártjának (VMDK) 1 jelöltje van versenyben a mandátumért vasárnap. A VMSZ az első fordulóban négy mandátumot szerzett.

A szavazóhelyek reggel hét órától este nyolc óráig tartanak nyitva, az első eredmények este kilenc óra után várhatók.

A voksolást 1300 külföldi megfigyelő kíséri figyelemmel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.