A választási eredmények megsemmisítését kérte

Szerbia - Elutasították Nikolic panaszát

Megalapozatlannak minősítette és emiatt elutasította a szerb központi választási bizottság szombaton Tomislav Nikolic panaszát, amelyben az ellenzéki Szerb Haladó Párt (SNS) államfőjelöltje a múlt hét végén Szerbiában minden szinten megrendezett választások eredményének megsemmisítését kérte.

2012.05.12 17:30MTI

A választási bizottság 11 támogató és három ellenszavazattal hozta meg döntését. A testület ezt azzal indokolta, hogy nem nyújtottak be számára semmilyen bizonyítékot, amely alátámasztaná, hogy valóban az utcán találtak-e szavazócédulákat, ahogyan azt az SNS állította.
   
Szerbiában múlt vasárnap elnök- és parlamenti, helyhatósági és vajdasági tartományi parlamenti választásokat tartottak.
   
Az SNS csütörtökön azzal vádolta meg a távozó kormánykoalíció fő erejét képező Demokrata Pártot (DS), hogy ez utóbbi "brutálisan ellopta" a választásokat oly módon, hogy az eredeti szavazócédulákat kicseréltette másokra. Nikolic az újságíróknak bemutatott közel háromezer szavazócédulát, amelyeket állítása szerint egy szemeteskukában találtak a voksolás után, s amelyeket - mint mondta - olyan új szavazócédulákra cseréltek ki, amelyeken a jelenlegi kormánypártok jelöltjeinek a nevét karikázták be. Az SNS aznap panaszt nyújtott be a választási bizottságnak.
   
Nikolic várhatóan vasárnap dönt arról, hogy bojkottálja-e az elnökválasztás május 20-i második fordulóját, amelybe ő és az államfői tisztségéről nemrégiben lemondott Boris Tadic, a DS elnökjelöltje jutott be.
   
Tadic, aki kampánykörútja keretében szombaton Újvidékre látogatott, erre úgy reagált: a választás végeredményét csak azok befolyásolják, akik részt vesznek benne, a voksolás bojkottja pedig nincs hatással a választás kimenetelére. Tadic megjegyezte, hogy mindenki maga alakítja a sorsát, de a politikusok mások sorsának is alakítói, ezért most mindenképpen felelősségteljes viselkedésre van szükség (a részükről).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.