A Szerb Szocialista Párt a mérleg nyelve

Már hétfőn hajnalban egyezkedtek a kormányalakításról Szerbiában

Ivica Dacic pártelnök közölte: a szerbiai választáson harmadik helyen végzett, s az élen kialakult szoros eredmény miatt a mérleg nyelvévé vált Szerb Szocialista Párt (SPS) az első és második helyezettel is hajlandó tárgyalni a kormányalakításról.

2012.05.07 11:59MTI

Az üzenetben az is benne volt, hogy a szocialisták vezetője a támogatásért cserébe akár a kormányfői pozíciót is elképzelhetőnek tartja a maga számára. Az egykor Slobodan Milosevic szóvivőjeként ismertté vált Dacic a romjaiból építette újjá a Szerb Szocialista Pártot. Olyannyira sikeresen, hogy négy évvel ezelőtt már kormányzóképes párttá váltak és a pártelnök miniszterelnök-helyettes lett a Boris Tadic Demokrata Pártja vezette koalícióban. 
   
Most ennél többre vágyik, s joggal reménykedhet abban, hogy mindkét oldal megkeresi a koalíció ügyében. Sajtóhírek szerint már az este felvette a kapcsolatot az európai értékeket valló Demokrata Párttal. Feltehetően megkeresi a nacionalista Szerb Haladó Pártot is.
   
Miközben a szocialisták az utcán ünnepeltek, rezesbandával és fáklyagyújtással, Tomislav Nikolic, az öszeszámolt voksok alapján vezető Szerb Haladó Párt (SNS) nevében vasárnap este már jelezte, hogy 48 órán belül tárgyalni akar leendő koalíciós partnereivel. Nikolic valaha a radikális párt vezetője volt, de évekkel ezelőtt kivált a pártból, magával vitte parlamenti képviselőinek a zömét is, és megalakította a jóval mérsékeltebb, sok demokratikus értéket is magáévá tevő Szerb Haladó Pártot.
   
Borislav Tadic - a néhai Zoran Djindjic elnök közeli munkatársa - az eddig kormányzó Demokrata Párt nevében Dacic kijelentéseire úgy reagált, hogy a párt nem enged semmiféle zsarolásnak. Kormányzásról nem nyilatkozik, szeretné megvárni az elnökválasztás végét, amin reményei szerint ismét győzni fog.
   
Tadic Eddig három alkalommal mérkőzött meg Tomislav Nikolictyal az államfői címért, s a második körben mindig győzött. "Most sem lesz ez másképp" - jelentette ki.
   
A választások elemzésére felkért szerbiai politológusok szerint a demokraták a köréjük csoportosuló pártokkal képesek kormányt alakítani, ha Tadic megállapodik a Liberális Demokrata Párttal (LDP), a Szerbiai Egyesült Régiók pártjával (URS) és a kisebbségi pártokkal, elsősorban a Vajdasági Magyarok Szövetségével (VMSZ), bár az utóbbi a választások előtt kijelentette, hogy nem szeretne részt venni a kormányzásban. Pásztor István, a párt elnöke hétfőn délután tart sajtóértekezletet, ahol ismerteti pártja álláspontját a kialakult helyzetről.

A törvények megszabta forgatókönyv szerint az elnökválasztás május 20-án megtartandó második fordulója után az új államfő leteszi a hivatali esküt, utána legkésőbb június 15-ig a megszerzett mandátumok alapján megalakul az új 250 tagú országos parlament.
   
Ezután kezdődhet az új kormány megalakítása.
   
Az alkudozásokkal teli időszakot követően, legkésőbb szeptember elején lesz Szerbiának új kormánya.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.