Akcióban az orosz biztonsági erők

Terrorista vezért öltek Dagesztánban

A Nemzeti Terrorizmusellenes Bizottság (NAK) közölte: az orosz biztonsági erők az észak-kaukázusi Dagesztánban megölték a fővárosban, Mahacskalában május elején elkövetett kettős robbantásos merénylet feltételezett szervezőjét, a terroristák helyi csoportjának fejét.

2012.05.16 11:11MTI

A tájékoztatás szerint a május 3-i, 13 halálos áldozatot követelő mahacskalai robbantásokat követően a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) segítségével sikerült felderíteni az ügyben körözött egyik személy tartózkodási helyét. Kedd délután a dagesztáni főváros egyik negyedében, egy épülő háznál a férfit bekerítették és felszólították őt, hogy adja meg magát. Ezt ő elutasította és tüzet nyitott. A kibontakozott lövöldözésben megölték őt a biztonsági erők. Egy Kalasnyikov gépkarabélyt és egy pisztolyt találtak mellette.
   
Az előzetes azonosítás szerint az 1984 született Huszein Mamajevet ölték meg, akinek Hamza volt a beceneve. A NAK dagesztáni törzsének adatai szerint ő volt Mahacskala emírje, azaz a városban működő iszlamista fegyveres csoport vezére, akit a május 3-i merénylet miatt a szövetségi hatóságok köröztek.
   
Mahacskalában május 3-án két nagy erejű robbanás történt egy rendőri ellenőrző posztnál. A terrorcselekménynek 13 halálos áldozata volt, a sebesültek száma meghaladta a százat. Mindkét robbantást autós öngyilkos merénylők követték el.
   
Több mint egy évtizeddel azután, hogy a második csecsenföldi háborúban a helyi szakadár erőket kiszorították a hatalomból, és az iszlamista lázadás átterjedt a szomszédos köztársaságokra, az Észak-Kaukázusban továbbra is mindennaposak az incidensek a biztonsági erők és a felkelők között. Utóbbiakat a szegénység vagy az iszlám szent háború (dzsihád) ideológiája készteti arra, hogy fegyvert ragadjanak.
   
Az erőszakos cselekmények központja a Csecsenfölddel keletről, illetve nyugatról határos Dagesztán és Ingusföld.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.