Dagesztánban találták meg a holttestet

Lázadóvezért likvidáltak az oroszok

Az orosz biztonsági erőknek sikerült megölniük egy észak-kaukázusi lázadóvezért.

2012.02.15 09:18MTI

A Kommerszant című moszkvai lap szerdai jelentése szerint Ibrahimhalil Daudov (Száleh emír) holttestét előző nap találták meg Dagesztánban.
   
Daudov - aki számos öngyilkos merényletet szervezett az Észak-Kaukázusban és Moszkvában, s a belügyi egységek ellen is sorozatos támadásokat hajtott végre - a hét végén kapott súlyos sebeket, amikor a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) kommandósai ostrommal foglalták el azt a házat, amelyben a lázadóvezér fia vette be magát három másik fegyveressel.
   
Ez utóbbiak, miközben fedezték Száleh emir osztagának visszavonulását, az ostromban életüket vesztették. Később Gurbuki falutól két kilométerre, a Gubdenozeny folyó partján bukkantak rá az 51 éves Daudov holttestére. A sebesült halálát minden jel szerint a vérzéssel járó sokk és a hideg okozta. Dagesztánban mínusz 15 Celsius-fokos fagyok vannak - írta az orosz lap.
   
Daudov volt az úgynevezett Kaukázusi Emirátus fegyveres erő dagesztáni frontjának parancsnoka (az Oroszország egész kaukázusi részét magába foglaló Kaukázusi Emirátust 2007-ben kiáltotta ki Doku Umarov csecsen szeparatista vezér, az emir tevékeny közreműködésével, egyesítve a lázadó osztagokat), s terrorcselekményei miatt az orosz hatóságok nemzetközi körözést is kiadtak ellene.
   
Száleh emír még feleségét is öngyilkos merényletre küldte Moszkvába 2010 szilveszterére, de Zavzsat Daudova nem jutott el bűntársával a Vörös térre, véletlenül korábban felrobbantotta magát az egyik fővárosi kerületben, Kuzminkiban.
   
Szerdán Moszkvában Alekszandr Bortnyikov, az FSZB igazgatója bejelentette, hogy tavaly az Észak-Kaukázusban "a bandita illegalitás" (a hivatalos orosz szóhasználat így nevezi a lázadó kaukázusi fegyvereseket) 345 tagját ölték meg, köztük 48 parancsnokkal, ezen belül az al-Kaida három küldöttével végeztek. Az orosz tábornok a Nemzeti Antiterrorista Bizottság ülésén idézte a tavalyi évet összegző adatokat, arról is beszámolva, hogy 660 embert - "banditákat" és segítőiket - vettek őrizetbe, jelentős mennyiségű fegyvert, lőszert és robbanóanyagot foglaltak le.
   
Bortnyikov kitért arra is, hogy a szélsőséges és terrorista tevékenységet feladó fegyveresek közül tavaly 49 embernek a polgári életbe való visszatérését segítették elő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.