Csernobil 2

Atomrakéták körül tomboltak a lángok az orosz tengeralattjárón

Rakéták voltak a decemberben kigyulladt atommeghajtású orosz tengeralattjárón, s emiatt Oroszországot egy csernobili atomerőmű-balesethez hasonló katasztrófa fenyegette - állította a Vlaszty című orosz folyóirat hétfőn megjelent számában, megkérdőjelezve a balesettel kapcsolatos hivatalos álláspontot.

2012.02.13 18:49MTI

"A Vlaszty kérdésére több, egymástól független forrásból – így az orosz haditengerészet és az Északi Flotta parancsnokságán - is megerősítették, hogy a tűz idején ott voltak a fegyverek" – írta a folyóirat.

"Oroszország csodával határos módon került el egy második +Csernobilt+" – áll a hetilap friss számának címlapján.

A Vlaszty szerint a K-84 Jekatyerinburg tengeralattjáró legalább 16 hosszú hatótávolságú rakétát, valamint torpedókat szállított, amikor nagyjavításra a Murmanszki területen fekvő roszljakovói hajógyár dokkjába hajózott. "Nincs kizárva, hogy egy vagy két torpedóban atomtöltet volt" – vélte a hetilap. A Vlaszty állításait azzal támasztotta alá, hogy értesülései szerint a tűz után néhány nappal a tengeralattjáró abba az öbölbe hajózott, ahol rendszerint állomásozik.

"Ennek a helyváltoztatásának az egyetlen értelme az lehetett, hogy lerakják a K-84 fedélzetén lévő rakétákat és torpedókat" – írta a Vlaszty. December 29-én tűz ütött ki a dokkban lévő tengeralattjárón.

A lángok közel 24 órán át pusztítottak a hajótest belsejében, mire sikerült megfékezni őket. A katonai hatóságok a baleset idején azt közölték, hogy nem volt semmilyen veszély, mert a fegyverek nem voltak a fedélzeten. Az elmúlt években számos baleset történt orosz tengeralattjárókon, amióta 2000-ben a Barents-tengeren elsüllyedt a Kurszk. A legénység 118 tagja a segítség késlekedése miatt életét vesztette.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.