Csecsenföldről irányítják át az erőket

Huszonötezer rendfenntartó indul Dagesztánba

A kaukázusi köztársaság elnöke elismerte: 25 ezer fős rendfenntartó erőt irányítanak át Dagesztánba.

2012.03.22 19:46MTI

Az operatív helyzet nyugtalanságra ad okot, ezért megnövelik a rendfenntartók jelenlétét - kommentálta Magomedszalam Magomedov azokat a híreket, amelyek szerint további egységeket irányítanak át a köztársaságba.
   
"Semmi rendkívüli nem történik, nem kell megijedni..(...) Nincs szó csapatok átdobásáról, megtervezett munka folyik, ez nem hadművelet" - jelentette ki a dagesztáni elnök. Hozzátette: "meggyőződésem, hogy ez megkönnyíti a közrend fenntartását és a terroristák, a szélsőségesek elleni harcot".
   
Március közepén több kaukázusi és orosz információs portál számolt be arról, hogy Csecsenföldről 25 ezer fős fegyveres erőt vezényelnek át Dagesztánba.
   
Elsőként a Csernovik (Piszkozat) című helyi újság csecsen belügyi forrásra hivatkozva közölte a hírt. Később azonban Magomed Baacsilov,a dagesztáni biztonsági tanács titkára cáfolta az értesülést a Dagesztán hírügynökségnek. Tájékoztatása szerint a Dagesztánban állandó jelleggel tartózkodó csapatok betervezett váltásáról van szó, amely nem jelent tömeges csapatmozgást.
   
"Törzstisztek, összekötő tisztek és az operatív személyzet váltásáról van szó" - mondta.
    
A Csernovik online változata korábban arról számolt be szemtanúkra hivatkozva, hogy Mahacskala felé l50-200 csecsen rendszámú páncélozott szállítójármű haladt.
   
A szerkesztőségi kommentár szerint aligha hirtelen elhatározott lépésről van szó. A döntéshozók csak arra vártak, hogy vége legyen az orosz elnökválasztásnak. Komolyabb műveletek előkészületeire utal az, hogy T90-es tankok és Grad rakétavetők már Dagesztánban vannak.
    
A Roszbalt.ru információs oldalnak Viktor Csernousz, az orosz tudományos akadémia egyik intézetének igazgatója nyilatkozott, aki a rendteremtés szándékát látja a belügyi és a katonai egységek Dagesztánba vezénylésében. Az észak-kaukázusi hegyekben megbúvó fegyvereseket kell megakadályozni abban, hogy szabadon közlekedjenek a csecsen-dagesztáni határon keresztül.  
   

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.