Kicserélték a szavazócédulákat?

Nikolic: Tadic pártja "brutálisan ellopta" a választásokat

Az ellenzéki Szerb Haladó Párt (SNS) azzal vádolta meg csütörtökön a távozó kormánykoalíció fő erejét képező Demokrata Pártot (DS), hogy ez utóbbi "brutálisan ellopta" a múlt heti szerbiai választásokat oly módon, hogy az eredeti szavazócédulákat kicseréltette másokra.

2012.05.10 17:52MTI

Boris Tadic, a DS elnöke és elnökjelöltje erre reagálva Nisben légbőlkapottnak nevezte az SNS állítását, hangsúlyozva: nem történtek szabálytalanságok a választásokon, amit az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és a szerb központi választási bizottság is megerősített.
   
Szerbiában elnök- és parlamenti, helyhatósági és vajdasági parlamenti választásokat tartottak vasárnap. A véglegeshez közeli részeredmények szerint az elnökválasztáson egyik jelölt sem győzött, így második fordulót kell tartani, amelybe a Nyugat-barát DS vezette választási koalíció jelöltje, a Boris Tadic és a jobboldali, radikális SNS vezette koalíció jelöltje, Tomislav Nikolic jutott be. A DS és kormánykoalíciós partnere, a szocialista párti Ivica Dacic vezette pártszövetség szerdán megállapodott a politikai együttműködés folytatásáról, s ennek részeként a szocialisták (SPS) Tadicot támogatják az elnökválasztás május 20-i második fordulójában.
   
Nikolic csütörtökön Belgrádban azt állította, múlt vasárnap nagyobb szavazatlopás történt Szerbiában, mint a (Slobodan Milosevic néhai jugoszláv elnök rendszerének megdöntése előtti) 2000-es választásokon, és a közel 9000 szavazókör mindegyikében történt ilyen.
   
Nikolic az újságíróknak felmutatott közel háromezer szavazócédulát, amelyeket állítása szerint egy szemeteskonténerben találtak a választások után, s amelyeket - mint mondta - olyan új szavazócédulákra cseréltek ki, amelyeken a jelenlegi kormánypártok jelöltjeinek nevét karikázták be. A politikus megjegyezte, a bemutatott szavazólapok közül 2800-on ellenzéki pártok jelöltjeire voksoltak a választók, míg a jelenlegi kormánypártok jelöltjei csak 70 szavazatot kaptak.
   
A "hamis szavazócédulákat" Nikolic szerint Lengyelországban nyomtatták és a magyar határon keresztül juttatták el Szerbiába.
   
Az ellenzéki politikus kijelentette azt is, hogy a hatóságok félmillió nem létező, vagy már elhunyt ember nevét vették fel a választói névjegyzékbe, majd a szavazókörökben úgy tüntették fel, mintha azok leadták volna szavazatukat.
   
Nikolic szerint mindegyik ellenzéki jelölt szavazatait meglopták. Bejelentette, hogy tárgyalni fog olyan más politikai pártok képviselőivel, amelyek szintén úgy tartják, hogy meglopták szavazataikat. Nikolic még csütörtökön beszél Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével (aki szerdán állította, hogy pártját meglopták a választásokon), valamint Vojislav Kostunicával, a Szerbiai Demokrata Párt (DSS) elnökével és Dveri mozgalom jelöltjeivel.
   
A Tanjug szerb hírügynökség által idézett politikai elemzők úgy vélték, egyes pártok a csalásra vonatkozó állításaikkal mentséget akarnak találni rossz választási szereplésükre, de ez egyúttal egyfajta politikai nyomásgyakorlás is az elnökválasztás második fordulója előtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.