Nélkülözhetetlen?

Negyvenkét éve először maradt atomenergia nélkül Japán

Kötelező karbantartás miatt az utolsó, még aktív atomreaktorát is leállította szombaton Japán, és ezzel 42 éve először maradt - átmenetileg - atomenergia nélkül.

2012.05.06 11:48MTI

Jelenleg a szigetországnak 50 atomreaktora van - a négy kieső fukusimai reaktorral csökkent az eredetileg 54 reaktor - de ezeket a kötelező ellenőrzések után nem lehet újraindítani, amíg a létesítmények az atomerőművi stressztesztek első fordulóját nem teljesítik.

Egyelőre bizonytalan, hogy meddig tart a leállás, utoljára 1970. április 30-tól május 4-ig maradt atomenergia nélkül Japán, de akkor csupán két reaktort kellett ehhez leállítani.

A kormány most új, átfogó energiatervet dolgoz ki, elvetve azt a korábbi stratégiát, amelynek értelmében 2030-ig több mint 50 százalékkal tovább növelték volna a nukleáris energia arányát a japán gazdaságban.

Japánban a tavaly márciusi fukusimai atomerőmű-tragédia nyomán szigorítják az atomenergia felhasználását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.