Több ezren vonultak utcára

Örömtüntetés: leáll az utolsó erőmű is Japánban

Több ezer fős tüntetés volt szombaton Tokióban annak örömére, hogy ezen a napon lekapcsolják az ország utolsó áramtermelő atomreaktorát is.

2012.05.05 10:28MTI

Japánban négy évtized után most először fordul elő, hogy atomenergiával nem termelnek áramot. A tavalyi földrengés, szökőár és a fukusmai erőművet ért atombaleset után sorban leállították az ország 50 reaktorát ellenőrzés céljából. Máig egyiket sem indították újra, nem kis részben azért, mert a lakosság nagyon tart az atomenergiától. A szombaton leálló áramtermelő reaktor a Hokkaido szigeten lévő Tomari falu melletti erőműben üzemelt eddig.
   
"Történelmi nap a mai!" - kiabálta a tüntetés egyik szónoka, Isikava Maszasi az egyik fővárosi parkban tartott gyűlésen. "Sok atomerőmű van, de a mai naptól egyik sem üzemel, és ez a mi erőfeszítéseinknek köszönhető" - mondta az aktivista.
   
A szervezők szerint nagyon jó, hogy a leállás napja egybeesik a japán gyermeknappal, mert egyik fő aggályuk a gyerekek sugárfertőzésnek való kiszolgáltatottsága. Sokakat aggaszt, hogy a tönkrement fukusimai reaktorok még mindig bocsátanak ki radioaktív részecskéket a környezetbe.
   
A japán kormány nagyon szeretné újraindítani a reaktorokat, és figyelmezteti a közvéleményt, hogy az atomenergia hiánya áramellátási zavarokat fog okozni, illetve a fosszilis energiahordozók bevetése miatt nőni fog az ország károsanyag-kibocsátása.
   
Az új előírások szerint a reaktorok csak abban az esetben indíthatók újra, ha a szigorú biztonsági tesztnek megfelelően ellenállnak földrengésnek és szökőárnak, valamint ha a helyi lakosság hozzájárul a visszakapcsolásukhoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.