Atomenergia nélkül marad a szigetország?

Sosem indítják újra a törésvonalra épült japán atomerőművet

A japán atomenergia-felügyelet bejelentette: tektonikai törésvonalra épülhetett egy atomerőmű Északnyugat-Japánban, ezért lehet, hogy a tavalyi fukusimai atomkatasztrófa miatt általános ellenőrzésre leállított erőművet sosem indítják újra.

2012.04.25 10:15MTI

Az 1517 megawattos curugai erőmű két egysége található a törészónában a Nukleáris és Ipari Biztonsági Ügynökség (NISA)  helyszíni felmérése szerint. Az erőmű működtetője, a Japan Atomic Power Co saját geológiai adataira hivatkozva tagadja, hogy a létesítmény aktív törésvonal fölött lenne. A NISA további vizsgálatot rendelt el az ügyben. A japán törvények értelmében tilos atomerőművet építeni olyan övezetben, amely mozoghatott az elmúlt 120-130 ezer évben.
   
Negyven év óta először Japánnak szembe kell néznie a lehetőséggel, hogy atomenergia nélkül marad, mivel a fukusimai reaktorok tavalyi balesete miatt jelentősen csökkent a nukleáris energia biztonságosságába vetett bizalom, és a lakosság ellenállása megakadályozta az általános karbantartásra leállított reaktorok újraindítását. A 2011-es katasztrófa előtt Japánban az áramellátás 30 százalékát az atomenergia biztosította, jelenleg azonban 54 reaktorból mindössze egy működik, s május 5-én azt is leállítják majd a hatóságok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.