Pengeélen táncol az energiapolitika

Nő az üvegházhatás, ha Japán leállítja atomerőműveit

Növekszik Japán üvegházhatású gázkibocsátása, ha olaj- és földgáz-tüzelésű erőművekkel tölti ki az atomerőművek leállításával okozott rést az energiatermelésben.

2012.05.04 13:35MTI

Az atomreaktorok éveken át Japán energia- és klímaváltozás-politikájának alapkövei voltak. Az ország atomerőművekkel akarta csökkenteni szén-dioxid-kibocsátását, azonban a tavalyi fukusimai katasztrófa nyomán megváltozott az ország energiapolitikája. Napjainkban kérdéses, hogy egyáltalán milyen arányt képviselnek majd az atomreaktorok az ország energiaellátásában.
   
A Környezetvédelmi Minisztérium szerint Japán több mint 15 százalékkal több üvegházhatású gázt fog kibocsátani az idei költségvetési évben, mint 1990-ben, ami bázisévnek számít az emisszióval kapcsolatos számításoknál.  A kibocsátás tavaly közel állt az 1990-es szinthez.
   
Egyre kétségesebb, hogy Japán képes lesz-e megfelelni a 2009-es koppenhágai klímaegyezménynek, miszerint 2020-ra az 1990. évi szinthez képest 25 százalékkal csökkenti emisszióját.
   
Szakértők szerint a megoldást Japán számára a német modell követése jelentheti. Németország energiapolitikája a fukusimai események után az atomreaktorok ellen fordult, és a megújuló energiák támogatását célozta meg. Nyolc atomerőművét leállította, a maradék kilencet pedig 2022-ig fogja bezárni. Eddig 2 százalékkal nőtt az ország szén-dioxid-kibocsátása az előző évhez, és 26,5 százalékkal 1990-hez képest. A tervek szerint a zöldenergia fogja kitenni az energiatermelés 35 százalékát 2020-ra, 2050-re pedig elérheti a nyolcvan százalékot is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.