Átfogó jelentést írt a parlament

Brit sajtóbotrány - "Murdoch alkalmatlan"

Rupert Murdoch sajtómágnás "alkalmatlan nagy nemzetközi vállalkozások vezetésére": ezt állapította meg a brit parlament kulturális és médiaügyi bizottsága az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóetikai botránya ügyében összeállított, kedden ismertetett átfogó jelentésében.

2012.05.01 15:43MTI

A 125 oldalas vizsgálati jelentés a 81 éves ausztrál-amerikai nagyvállalkozó által felépített globális sajtó- és médiabirodalom nagy-britanniai érdekeltsége, a News International szerepét tárja fel a tavaly kirobbant, hatalmas felháborodást kavaró telefonlehallgatási ügyben.
   
Rivális lapok tavaly nyáron kiderítették, hogy a brit Murdoch-sajtóérdekeltség azóta megszüntetett vasárnapi lapja, a News of the World tíz évvel ezelőtt feltörte és exkluzív információk reményében lehallgatta egy elrabolt és brutálisan meggyilkolt 13 éves angol kislány, Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, miközben az akkor már halott gyermeket a rendőrség még nagy erőkkel kereste.
   
Az ügyben most lezárult parlamenti vizsgálat során az illetékes alsóházi bizottság megállapította, hogy Rupert Murdoch szándékosan szemet hunyt a nagy-britanniai cégei és kiadványai által alkalmazott módszerek felett. "Ez a vállalati kultúra a legfelső vezetési szintekről kiindulva áthatotta az egész szervezetet, és ez önmagában több kötetnyire való bizonyítékot tár fel a News Corporation (a globális Murdoch-birodalmat átfogó holding) és a News International hatékony vállalatvezetésének hiányáról" - áll a parlamenti jelentésben.
   
Mindezek alapján a parlamenti bizottság megállapította: Rupert Murdoch "nem alkalmas személy arra", hogy nagy nemzetközi vállalkozásokat irányítson.
   
A bizottsági jelentés azzal is megvádolja Murdochot, hogy a sajtómágnás félrevezette a törvényhozást, amikor egyik meghallgatásán kijelentette, hogy elkerülték a figyelmét a News of the World által alkalmazott módszerek, mert a lap a globális cégcsoport egészének "alig egy százalékát jelentette".
   
A parlamenti bizottság ezzel szemben felidézte, hogy Rebekah Brooks, a News of the World egykori főszerkesztője parlamenti meghallgatásán kijelentette: átlagosan kétnaponta beszélt Murdochkal.
   
A telefonlehallgatási ügyben több párhuzamos rendőrségi és egy jogi vizsgálat is folyik.
   

Ez utóbbit a botrány kirobbanása után David Cameron konzervatív párti brit miniszterelnök rendelte el "a brit sajtó etikájának, kultúrájának, az általa alkalmazott módszereknek", és különösen a nyomtatott sajtó szabályozásának felülvizsgálatára. Cameron a vizsgálóbizottság életre hívását bejelentő tavaly júliusi sajtóértekezletén annak a véleményének adott hangot, hogy a demokrácia "életfontosságú eleme" a szabad sajtó, de a sajtószabadság nem azt jelenti, hogy "a sajtó a törvények felett áll".
   
Hozzátette: a történtek világossá teszik, hogy a brit sajtó jelenlegi önszabályozási rendszere nem működik, ezért teljesen új szabályozási rendszerre van szükség.
   
Rendőrségi adatok szerint a News of the World az utóbbi években csaknem négyezer közéleti személyiség és magánszemély mobiltelefonjaihoz férhetett hozzá illegális módszerekkel.
   
A párhuzamosan folyó vizsgálatok során eddig összesen 44 személyt vettek őrizetbe, köztük Cameron egykori sajtófőnökét, Andy Coulsont, aki korábban szintén a News of the World főszerkesztője volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.