Újabb gyanúsítottakat vettek őrizetbe

Hatheti börtönt kapott a brit sajtóbotrány "keresztapájának" támadója

A brit rendőrség letartóztatta kedden a Murdoch-sajtóbirodalom egyik volt magas rangú vezetőjét, akit az egyre súlyosabb sajtó- és politikai botránnyá duzzadó nagy-britanniai telefonlehallgatási ügy keretében korrupcióval és mobiltelefonok feltörésében való részvétellel gyanúsítanak.

2011.08.02 18:35MTI

Jonathan May-Bowles a múlt héten bűnösnek vallotta magát a 80 esztendős Rupert Murdoch elleni támadásban. A fiatalember a csaknem háromórás meghallgatás végén rohant oda az idősebbik Murdoch-hoz, és "kapzsi!" felkiáltással hozzá akarta vágni a borotvahabbal teli tányért. A támadót - akit Rupert Murdoch felesége az incidens utáni pillanatokban felpofozott - azonnal őrizetbe vették és kivezették, a meghallgatást pedig tíz percre felfüggesztették.

A habból több jutott a fiatalember arcára és ruházatára, mint Murdochra, bár a sajtómágnás a meghallgatás újrakezdése után zakója nélkül jelent meg ismét a bizottság előtt, amelynek elnöke elnézést kért tőle az incidensért. A westminsteri kerületi bíróság kedden úgy döntött, hogy tettéért hat hétre börtönbe kell vonulnia a fiatalembernek, s ebből három hetet le is kell töltenie. Emellett 250 font (285 euró) pénzbüntetést kell fizetnie. "Ön azzal az egy céllal vett részt a (parlamenti) meghallgatáson, hogy megzavarja azt" - mondta Daphne Wickham bírónő, hozzátéve, hogy addig az incidensig a meghallgatás "méltósággal" zajlott.

Ugyanakkor a büntetés kiszabásában figyelembe vette a büntetlen előéletét.

A londoni parlament médiabizottsága előtt július 19-én jelent meg Rupert Murdoch, a médiavállalkozás globális cégeit összefogó News Corporation első embere és fia, James Murdoch - a brit lapkiadó érdekeltség, a News International elnöke -, valamint Rebekah Brooks, a News International volt vezérigazgatója, hogy számot adjanak a súlyos sajtó- és politikai botránnyá duzzadó telefonlehallgatási ügyről.

Újabb gyanúsítottak lakat alatt

A Sky News és a BBC televíziós csatornák értesülése szerint ezúttal a 71 éves Stuart Kuttner, a News of the World brit vasárnapi bulvárlap egykori szerkesztőségvezetője akadt horogra, aki 22 évig tartó "jó és lojális" szolgálat után 2009-ben vonult nyugdíjba.

Vele együtt már tizenegyre rúg az őrizetbe vettek száma a július elején kirobbant súlyos etikai botránnyal összefüggésben, amely megrázta a brit sajtót, a rendőrséget és politikai elitet is, s magas rangú vezetők, köztük a Scotland Yard főparancsnoka, Sir Paul Stephenson lemondásához vezetett.

Az őrizetbe vett személyek - köztük Andy Coulson, a News of the World egyik volt főszerkesztője, David Cameron miniszterelnök volt személyes sajtófőnöke, valamint Rebekah Brooks, a brit lapkiadó érdekeltség, a News International volt vezérigazgatója - szabadlábon védekezhet. A Murdoch-médiavállalkozás cégeit összefogó News Corporation egyelőre nem kommentálta a hírt.

A nyomozók azokat az állításokat vizsgálják jelenleg, miszerint a News of the World újságírói törvénytelenül feltörtek mobiltelefonokat és lehallgattak üzeneteket, valamint kenőpénzt fizettek rendőröknek információkért cserébe. A vizsgálat előzménye az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóbotránya, amelybe a News of the World keveredett bele magántelefonok tömeges lehallgatásával, üzenetrögzítőjük feltörésével. A világ legnagyobb olvasottságú angol nyelvű újságja körül július elején robbant ki a súlyos etikai botrány, miután kiderült, hogy a lap feltörte és lehallgatta egy 2002-ben elrabolt és meggyilkolt kislány, a 13 éves Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, exkluzív értesülésekre vadászva.

A lap az azóta előkerült újabb bizonyítékok szerint két másik meggyilkolt kislány szüleinek, valamint a 2005. július 7-i, 52 emberéletet kioltó londoni terrormerényletben meghaltak szeretteinek és az iraki, afganisztáni frontokon elesett brit katonák hozzátartozóinak mobiljait is feltörte és lehallgatta.

Rendőrségi adatok szerint a News of the World az utóbbi években csaknem négyezer közéleti személyiség és magánszemély mobiltelefonjaihoz férhetett hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.