Nem veszik figyelembe a kisebbségek helyzetét?

Berényi szerint a Fico-kormány a beolvasztás politikáját választotta

A beolvasztás csendes politikáját választotta a szlovák kormány a következő évekre a Magyar Koalíció Pártja szerint, ugyanis Robert Fico kabinetjének pénteken jóváhagyott kormányprogramja nem veszi figyelembe a kisebbségek valós helyzetét, és alig tartalmaz konkrétumokat.

2012.04.30 18:28MTI

"Az egész dokumentum egyetlen konkrétuma, hogy számol a kisebbségekért és a polgári társadalomért felelős kormánybiztos hivatalának létrehozatalával" - mondta el Berényi József a kormányprogram kapcsán hétfőn. Hozzátette: a kormány programja azonban még ebben az egy pontban is meglehetősen homályosan fogalmaz, hiszen a poszttal járó hatáskörökre és a kormánybiztosnak az államigazgatáson belüli pozíciójára nem tér ki. Berényi szerint ugyanakkor arról sem szabad elfeledkezni, hogy egy kormánybiztos sem helyettesítheti teljes mértékben a korábbi kisebbségi és emberjogi miniszterelnök-helyettesi hivatalt.
   
A Magyar Koalíció Pártjának állásfoglalása szerint a program nemzeti kisebbségeket érintő része egyáltalán nem veszi figyelembe a legfrissebb népszámlálási adatokat. Megállapításai általánosak, és a dokumentum nem tesz különbséget a Szlovákiában élő nemzeti kisebbségek nagyságára és jellemzőire vonatkozóan.
   
"Robert Fico kormánya arra a hibás megközelítésre alapozza a következő négy év kisebbségpolitikáját, hogy a többségi nemzetnek és egy-egy kisebbségnek ugyanazon támogatásra van szüksége ahhoz, hogy identitását megőrizze, kultúráját fenntartsa" - jelentette ki Berényi. Ezzel összefüggésben rámutatott: a 2011-es népszámlálás adataiból kitűnik, hogy az elmúlt tíz évben csökkent a magyar, a cseh és az ukrán kisebbség létszáma is, a ruszin és a roma közösség lélekszáma pedig csak kis mértékben nőtt. Ez pedig azt bizonyítja, hogy Szlovákiában nem elégségesek a nemzeti kisebbségi identitás megőrzésének az állam által biztosított feltételei.
   
"Robert Fico és kormánya tudatában van annak, hogy a mai jogszabályok és intézményi keretek között a szlovákiai magyar közösség megszűnésre van ítélve. Ezért sem helyez kilátásba jogfosztást, de jogbővítést sem" - mondta el Berényi. Hozzátette: a kormányprogram nem tesz említést arról sem, hogy a kabinetnek a következő években szándékában állna átvenni több nemzetközi szervezet ajánlását.
   
Mivel az MKP szerint Szlovákia ezzel újra semmibe veszi az EBESZ és az Európa Tanács vonatkozó ajánlásait - az átfogó kisebbségi törvény elfogadását, a kisebbségek nyelvhasználati jogának bővítését -, ezért a párt levélben fogja tájékoztatni az említett két szervezet illetékes tisztségviselőit az ajánlások figyelmen kívül hagyásáról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.