Tíz fő célkitűzést tartalmaz

Ficoék jóváhagyták az új kormányprogramot

Jóváhagyta Robert Fico kabinetje az új szlovák kormány programját a rendhagyó módon pénteken sorra került kormányülésen.

2012.04.27 13:30MTI

A kormányprogram 7 részre oszlik és 10 fő célkitűzést tartalmaz, köztük kiemelt helyen a lakosság a válság hatásaival szembeni "biztonságának erősítését" és a közkiadások hiányának lefaragását.
   
A dokumentum még a szlovák törvényhozásnak is jóvá kell hagynia, a parlament május másodikán sorra kerülő második ülésén.
  
A szlovák kormány - a dokumentumban vázolt - tervei alapján önkéntessé teszi a pályakezdők belépését a nyugdíjbiztosítási rendszer második pillérét alkotó magánnyugdíjpénztárakba, valamint a munkanélküliség csökkentésével és a minimálbér folyamatos növelésével is számol, s az adók és a járulékok egységes beszedésének szükségességét is felveti.
   
A kormány első helyen a lakosság biztonságérzetének a válság hatásaival szembeni megerősítését tűzi ki célként, majd rögtön ezt követően a közkiadások konszolidációját említi, amelynek hatására a költségvetés hiányának 2013-ra három százalék alá kell csökkennie. A kormányprogram a fiatalok és a hosszú távon munkanélküliek számát is csökkenteni kívánja, valamint az egyes régiók kiemelkedő munkanélküliségét is orvosolni akarja.
   
Robert Fico kabinetjének programja kötelezettséget vállal, hogy megteremti a feltételeket a nemzeti kisebbségek fejlődése számára. Ígéretet tesz a kisebbségek identitásának, nyelvének, kultúrájának és hagyományainak megőrzésére és fejlesztésére is.
   
A kormányprogram azzal is számol, hogy az átlagon felüli jövedelemmel rendelkező magánszemélyek és vállalatok jövedelmét magasabb adóterhekkel sújtja, illetve a vagyonhoz kötődő adóterhek emelését is fontolóra veszi. Ugyanakkor elutasítja annak lehetőségét, hogy a költségvetés adóbevételeinek növeléséhez a fogyasztásra kötődő adóterhek emelését egyedüli forrásként használja. A programban az adók kapcsán szintén említés esik arról, hogy a kormány fontolóra veszi a pénzügyi tranzakciók megadóztatásának lehetőségét is.
   

Robert Fico kormányának programja a nyugdíjrendszer finanszírozásának fenntarthatóságát is célul tűzi ki. "A nyugdíjrendszer finanszírozásának stabilizálásához jelentősebb mértékben hozzájárul majd az UNITAS projekt megvalósítása, amely egységesíti az adók a vámok és a járulékok beszedését" - olvasható a dokumentumban. A munkaügyi, szociális és családügyi tárcát érintő tervek keretében a kormányprogram feladatul tűzi ki a minimálnyugdíj bevezetését is. "A nyugdíjrendszer a mindenki számára egyenlő nyugdíjigényre alapozódjon úgy, hogy biztosítsa a minimális nyugdíj bevételt a szolidaritás és az érdemek kiegyensúlyozott mértéke mellett" - szögezi le a dokumentum.
   
A kormányprogram - Robert Fico korábbi kijelentéseivel összhangban - a választások jelenlegi rendszere megváltoztatásának lehetőségével is számol.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.