"A rendszer működőképes"

Rasmussen határozottan kiáll a rakétapajzs mellett

Határozottan kiáll a NATO-főtitkár a rakétavédelmi rendszer kiépítésének terve mellett, jóllehet két amerikai jelentés is kétségeket fogalmazott meg az elképzelés műszaki és pénzügyi kivitelezhetőségét illetően.

2012.04.30 17:51MTI

Anders Fogh egy interjúban leszögezte: az európai rakétapajzs műszaki tesztjei azt igazolják, hogy a rendszer működőképes. A tervek szerint a NATO a májusi chicagói csúcsértekezletén jelenti be, hogy kezdetben milyen kapacitással fog működni a rendszer.
   
Rasmussen szerint a rakétapajzs által lehetővé válik a NATO-tagországok által lefedett terület egy részének védelme, és a következő években továbbfejlesztik, hogy fokozatosan védelmet tudjon nyújtani az összes európai NATO-tagország teljes lakosságának.
   
A közelmúltban a Pentagon egyik tanácsadó szerve, a védelemtudományi bizottság és a kongresszus kormányzati tevékenységet ellenőrző hivatal is arra a következtetésre jutott jelentésében, hogy az európai rakétavédelmi rendszer technológiai szempontból problémás, késedelmes, költségei pedig meghaladják a tervszámokat. Az elfogó rakétáknak gyártási hibáik vannak, a radarok teljesítményét alultervezték, érzékelőik pedig nem tudják megkülönböztetni a robbanótölteteket más tárgyaktól.
   
Az egyik jelentés szerint a rakétapajzsot kapkodva tervezték meg, hogy eloszlassák Oroszország aggályait az előző tervváltozattal kapcsolatosan, amelyet még a Bush-kormány készített. Barack Obama amerikai elnök azonban azt állítja, hogy a rendszer megbízhatóbb és gyorsabban hadrendbe állítható az előzőnél, mert kipróbált technológián alapul.
   
Rasmussen e két jelentésről nem kívánt véleményt mondani, mert - mondja - nem olvasta őket. "Az hiszem, hogy ez egy amerikai ügy" - tette hozzá a NATO-főtitkár.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.