Veszélyben Oroszország?

Európai rakétapajzs - Lavrov írásos garanciákat követelt a NATO-tól

Az orosz külügyminiszter írásos garanciákat kért a NATO-tól arra, hogy az Európába telepítendő rakétapajzs nem fogja fenyegetni Oroszországot.

2011.12.07 16:45MTI

Szergej Lavrov szerdán Vilniusban - ahol az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ)  miniszteri értekezletén vesz részt - újságíróknak nyilatkozva úgy vélte: a NATO kategorikusan elutasítja, hogy írásban rögzítse mindazt, amire korábban szóban kötelezettséget vállalt, jelen esetben azt, hogy a tervezett rakétapajzs nem jelent semmi veszélyt Oroszországra, és nem is irányul ellene.
    
A NATO-tagállamok külügyminiszterei szerdán és csütörtökön Brüsszelben egyebek között áttekintik a szövetség rakétavédelmi tervét, az abban való orosz közreműködés lehetőségeit. NATO-források szerint függetlenül attól, hogy sikerül-e megállapodni az oroszokkal a rakétavédelmi együttműködésben, az atlanti szervezet folytatni kívánja a védelmi rendszer megteremtését célzó saját programját.
   
A tervek szerint Lavrov csütörtökön Brüsszelben tárgyal a NATO-külügyminiszterekkel, akik várhatóan igyekeznek eloszlatni Moszkva aggodalmait. Az orosz diplomácia vezetője viszont leszögezte: amíg nem veszik figyelembe Moszkva kéréseit, egy ilyen együttműködésnek nincs realitása.
    
Lavrov nyilatkozatában kitért arra is, hogy a Kalinyingrádi területről Oroszország az elmúlt években nehézfegyverek százait vonta ki, amelyek helyett korszerű fegyvereket telepít. Ezzel azonban Moszkva nem sérti meg nemzetközi kötelezettségeit,  a Kalinyingrádi terület ugyanis Oroszország része  - hangoztatta az orosz külügyminiszter, aki úgy vélte: a NATO viszont megszegte azt az ígéretét, hogy nem állomásoztat állandó jelleggel jelentős haderőt az Oroszországgal szomszédos, új tagállamai területén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.