Mit kíván a szlovák nemzet?

Orbán Viktor győzelmével riogatott Robert Fico

Az Orbán Viktor vezette Fidesz győzelmével riogatta a hallgatóságát szombaton Liptószentmiklóson (Liptovsky Mikulás) a szlovák kormányfő.

2008.05.10 18:50MTI

Robert Fico a magyar kormánnyal szembeni szlovák nemzeti követeléseket megfogalmazó 1848-as, harminc szlovák nemzetébresztő által jegyzett petíció kiadásának 160. évfordulója alkalmából a szlovák nemzeti büszkeségre buzdította hallgatóságát, bírálva, hogy a fiatalok nem szlovák, hanem amerikai felségjeleket viselnek a ruházatukon. "Én a zakómon szlovák zászlót viselek és fogok is viselni, s nem tudom, miért ne tenném" - idézte Fico szavait a TASR szlovák hírügynökség.
 
A magyar forradalom és szabadságharc híres 12 pontjának mintájára szlovák nemzeti elvárásokat megfogalmazó "Mit kíván a szlovák nemzet?" című memorandum Fico szerint "a szlovák államiság kezdetét" jelentette. Igen sajnálatos azonban, hogy a mai fiatalok alig tudnak róla valamit, márpedig tudniuk kellene, mert kormánya igenis folytatni fogja az idei év első napjaiban megfogalmazott "nemzeti öntudat és büszkeség" elnevezésű programját. "Ha Magyarországon győz a Fidesz nevű politikai párt, akkor a Szlovák Köztársasággal szembeni nacionalizmusra és szélsőséges megnyilvánulásokra lehet számítani" - idézte Fico szavait a másik szlovák hírügynökség, a SITA. 

Fico szerint a szlovákoknak különböző támadásokra, ezekkel szemben pedig a nemzeti-és állami érdekeik védelmezésére kell felkészülniük. A szlovák nyelv tisztaságának fontosságáról, a közéletben, a közigazgatásban és oktatásban betöltött szerepéről szóló kormányfő nyíltan védelmébe vette a koalíciós partnere, a magyarellenes Ján Slota kezében levő oktatási tárca közoktatási törvénytervezetét. Ez a szlovákiai magyarok soraiban komoly aggodalmakat keltett, mert az érintett szülők, pedagógusok, nemkülönben a Magyar Koalíció Pártja (MKP) a magyar oktatás sérelmére tervezet törekvéseket lát az új oktatási norma mögött. 

Fico Liptószentmiklóson köszönetet mondott Ján Mikolaj oktatási miniszternek az ilyen irányú fáradozásaiért. Ján Slota, Fico koalíciós partnere, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke, aki egy nappal korábban magyar "lovas bohócnak" nevezete az államalapító Szent István királyt, a szlovákok 160 évvel ezelőtti nemzeti programadó követeléseit nemzete "egyik keresztleveleként" emlegette, és szintén a szlovák nemzeti erők összefogásának időszerűségéről szólt a nemzeti zászlók alatt összegyűlt mintegy ezer, döntően a pártjához tartozó emberhez.
 
A szónokok között ott volt Jozef Markus, a Matica Slovenská nevű nemzeti kulturális intézmény elnöke, aki felidézte, hogy a szlovákok 160 éve kiadott 14 pontjukban a "Habsburg-monarchián belüli szlovák önrendelkezés" feltételeit rögzítették.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.