Szlovákiában veszélyben van a vélemények pluralitá

Fico prostituáltnak nevezett három szlovák médiát

Prostituáltnak nevezte szerdai sajtótájékoztatóján Robert Fico kormányfő a SME című szlovák liberális polgári napilapot, a pozsonyi Pravdát és a TA3 hírtelevíziót.

2008.02.27 19:42MTI

A médiával tartós hadiállapotban álló Fico kormánya szociális-és munkaügyi tárcájának vezetőjét, Viera Tomanovát vette ismét védelmébe, aki miatt már több csatát próbált megvívni a médiával. A három jelzett médiának a kormányfő azt rótta fel, hogy bírálni merészelték a tárcavezetőnek a második nyugdíjtakarékossági pillérről szóló elemzését. Fico vádjai szerint a SME, a Pravda és a TA3 munkatársait a nyugdíjpénztárak korrumpálják. 

Ne gondolják, hogy "mi majd csak azért hagyjuk magunkat leköpködni, mert maguk azt hiszik, hogy azt engedhetnek meg maguknak, amit akarnak" - mondta. A kormányfő úgy látja, hogy Szlovákiában nem a sajtószabadság, hanem a vélemények pluralitása van veszélyben. Ezzel arra utalt, hogy Haraszti Miklós, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadságot felügyelő képviselője súlyos ellenvetéseket fogalmazott meg az új szlovák médiatörvény tervezetéről, amellyel kapcsolatban más nemzetközi szervezetek is aggályokat fogalmaztak meg. 

A szlovák parlamenti ellenzék a médiatörvény tervezetének átírása nélkül nem hajlandó megszavazni a Lisszaboni Szerződést. Fico szerint a SME mesterségesen gerjeszt botrányokat és hazugságokat ír. "Amit maguk a napilapjukban művelnek, az már nem is ellenzékiség. Maguk egy abszolút kormányellenes napilap" - mondta Fico a SITA szlovák hírügynökség jelentése szerint. 

A kormányfő azt hangoztatta, hogy joga van az ilyen hazugságokról véleményt nyilvánítani, s azt is kimondani, hogy a SME és a Pravda olyan egyforma, mintha az egyik a másik fénymásolata lenne. "Maguk reggelenként találkoznak és megbeszélik, hogy mit hogyan?" - kérdezett vissza a sajtótájékoztatón a liberális SME és a baloldali színezetű Pravda munkatársainak Fico. 

Elemzők szerint a két napilapot indokolatlan összehasonlítani, mert azokban legfeljebb annyi a közös, hogy a SME és a Pravda is bírálja a kormány politikáját, Robert Fico pedig egyszerűen nem is érti, honnan veszi a sajtó a bátorságot ahhoz, hogy bírálni merészelje a kormányt. A TA3 röviddel az elhangzottak után közleményben utasította vissza a kormányfő korrupcióval kapcsolatos vádjait. 

Szinte ezzel egyidejűleg látott napvilágot a hír, miszerint a hírtelevízió szerdán hét munkatársának mondott fel, miután ők tiltakoztak az ellen, hogy az anyagaikat cenzúrázzák, megvágják vagy egyszerűen adásba sem engednek olyan anyagokat, amelyek a kormánypártoknak nyilvánvalóan nem tetszenének.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.