Folyamatos harcban áll a sajtóval a kormány

Robert Fico referendummal fenyegetőzik

Robert Fico szlovák kormányfő referendummal akarja elfogadtatni a Lisszaboni Szerződést, ha a szlovák parlamenti ellenzék mégsem lesz hajlandó megszavazni.

2008.04.08 10:44MTI

Az ellenzék csak akkor hajlandó támogatni a ratifikálást, ha a kormánypártok átírják a sajtószabadságot megnyirbáló médiatörvényt, amelynek vitája kedden reggel kezdődött el a törvényhozásban. A sajtóval folyamatos harcban álló kormány médiatörvény tervezetét több nemzetközi intézmény, így az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadságot felügyelő képviselője, Haraszti Miklós is súlyos bírálatokkal illette. 

Haraszti intelmeit a szlovák kormány csak egyetlen pontban fogadta meg érdemi módon: a törvény tervezetéből végül kihagyta azt a cikkelyt, amely megszabta volna, hogy miről írhat a média, és miről nem. Fico ezt jelentős engedménynek tartja, többre nem hajlandó, s Harasztit "egy harmadrangú EBESZ-tisztviselőnek" nevezte, mellőzve azt a körülményt, hogy Haraszti nem felsőbb utasításokat végrehajtó tisztviselő, hanem a szervezetnek a 32 tagország mandátumának birtokában eljáró megbízottja, s hogy e 32 ország egyik Szlovákia. 

A szlovákiai média kitartó ellenkezéssel és megszeppenve tekint az általa egyértelműen a sajtószabadság ellen irányuló kormányzati törekvésekre. Nemkülönben az ellenzék, amely egyéb lehetőség híján úgy akar kicsikarni egy elfogadhatóbb médiatörvényt, hogy obstruálja a Lisszaboni Szerződés ratifikálását, amelyhez a kormánypártoknak öt ellenzéki szavazatra lenne szüksége. A kedden reggel elkezdődött vitában nagy összecsapások várhatók. 

Elemzők rendkívül kockázatosnak tartják Fico ötletét, hogy jobb híján népszavazásnak veti alá az európai reformszerződést, mivel semmi valószínűsége nincs annak, hogy a referendum érvényességéhez elegendő ember menne el voksolni Szlovákiában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.