A nagytestű ebek nem mehetnek be

Kitiltották a nagykutyákat az egyik észak-kínai városból

Idén november elsejétől minden lakosnak csak egy kutyája lehet, a nagytestű és a veszélyesnek tartott kutyákat pedig kitiltják a kínai Harbin városából.

2012.04.26 13:28MTI

Csupán egy kedvenc, ötven centiméternél nem magasabb, hetven centiméternél pedig nem hosszabb kutya tartható november elsejétől az észak-kínai Harbinban. Emellett 49 veszélyesnek minősített fajtát - köztük a labradorokat, a németjuhászokat és a golden retrievereket - tiltanak ki a városból. A meglévő nagytestű kutyák sem maradhatnak, azokat november elsejéig kell eltávolítani Harbinból. Amennyiben ezt a gazdák maguk nem teszik meg, a rendőrség gyűjti be az állatokat, s más városokban lévő szervezeteknek és magánszemélyeknek adományozza azokat.

A rendelkezéssel a csaknem 11 milliós város növekvő háziállat-állományának kíván határokat szabni a helyi vezetés, jelenleg ugyanis a százezret közelíti a kutyák száma. A statisztikák szerint az év első két hónapjában 1300 esetet jelentettek, amelyben kutya embert harapott meg, a helyi lakosok pedig egyre inkább tartanak az állatoktól.

A rendelkezést a kutyatulajdonosok mellett állatvédő szervezetek is ellenzik, az interneten, nyílt levélben és az utcán tiltakoznak az új előírások ellen, mindeddig sikertelenül. Az kelet-ázsiai országban egyébként nem ez az első, kutyákat érintő szabályozás. Pekingben már 2006 óta szabályozzák hasonlóképp a kutyatartást, vagyis családonként csak egy, 35 centiméternél nem magasabb kedvenc megengedett. A korlátozást azután vezették be, hogy a statisztikák kimutatták, 2006-ban több ezren haltak meg veszettség következtében. A kelet-kínai Sanghajban 2011 májusa óta szintén csak egy kutya engedélyezett háztartásonként.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.