Kiteszik a szűrüket

Dánia kemény marad a karikatúra-botránnyal kapcsolatban

Terrorizmussal vádolják a Mohamed-karikatúrák miatt bosszút tervező muszlimokat Dániában.

2012.04.12 15:47MTI

Terrorizmussal vádolt muszlimok állnak bíróság elé pénteken Dániában, az ügyészek szerint a négy férfi véres bosszút akart állni egy napilapon a hét évvel ezelőtti karikatúrabotrány miatt.

A vádlottak merényletet terveztek a Jyllands-Posten című lap ellen, amely 2005 szeptemberében tizenkét, Mohamed prófétát ábrázoló gúnyrajzot jelentetett meg, nagy felháborodást keltve az iszlám világban.

A négy Dániában élő, svéd állampolgárságú férfit az ügyészek iszlamista harcosokként jellemezték, akik véres ámokfutással akartak félelmet kelteni a dán társadalomban. A vádlottakat - akiknek illegális fegyverbirtoklás miatt is felelniük kell a bíróság előtt - a dán és a svéd hírszerzés hónapokig figyelte, végül 2010 decemberében vették őrizetbe őket.

Amennyiben bűnösnek találják őket, 16 év börtön várhat rájuk. Az ügyészek közölték: kérelmezni fogják, hogy a büntetés lejárta után utasítsák ki a férfiakat Dániából. A bírósági eljárás várhatóan két hónapig tart majd, ítélet június közepén várható.

A muzulmán világ mintegy hat és fél évvel ezelőtt, a norvég Magazinet folyóirat néhány hónappal későbbi újraközlése nyomán figyelt fel az iszlám vallást szerinte sértő karikatúrákra. 2006 januárjában egy sor muszlim országban tiltakozások kezdődtek, amelyek során több mint 150 ember vesztette életét. Az ügy miatt az al-Kaida 2008-ban öngyilkos merényletet követett el Dánia iszlámábádi nagykövetsége ellen, amelynek nyolc halálos áldozata volt

Ez lesz a második bírósági eljárás a karikatúra-botránnyal kapcsolatban. 2011 végén egy dán bíróság terrorizmus miatt kilencévnyi börtönre ítélt egy szomáliai férfit, aki baltával rontott rá a rajzok egyik alkotójára. Kurt Westergaard karikaturistának nem esett bántódása, támadója elől otthona pánikszobájába menekült.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.