Terrortámadástól tartank

Dániában újra megjelentették a Mohamed-karikatúrákat

Dániában csütörtökön újra megjelentették a Jyllands-Posten című lap világszerte vitatott Mohamed-karikatúráit, ezúttal egy könyv illusztrációjaként.

2010.09.30 10:53MTI

A csend zsarnoksága című kötetet, amelynek egyik belső oldalán látható a dán konzervatív lap Mohamed-karikatúrákat közlő egykori címlapja, az újság kulturális rovatának volt szerkesztője, Flemming Rose írta.

A Jyllands-Posten Kiadó a bemutatót szándékosan a karikatúrák eredeti, 2005. szeptember 30-i megjelenésének ötödik évfordulójára időzítette.

A muzulmán világ a norvég Magazinet folyóirat néhány hónappal későbbi újraközlése nyomán figyelt fel az iszlám vallást szerinte sértő karikatúrákra, s 2006 januárjának végén egy sor muszlim országban tiltakozások kezdődtek, melyek során több mint 150 ember vesztette életét. 

A South Park készítői ezzel a képpel vonták magukra a hívők haragját.


Lene Espersen dán külügyminiszter szerdán 17 muzulmán ország nagyköveteivel, valamint az Iszlám Konferencia Szervezete és az Arab Liga vezetőjével tárgyalt annak érdekében, hogy elejét vegye a feszültség újbóli kiéleződésének.

A szerző egy augusztus végi nyilatkozatában visszautasította azt a feltételezést, hogy új könyvével provokálni szeretne.

Mint mondta egyszerűen csak "el akarja mesélni a sértőnek mondott 12 karikatúra történetét", feltárva a történtek hátterét, és megpróbálja a maga részéről összegezni azt a szélesebb vitát, amely a világban a különböző közösségeket úgymond sértő publikációkról zajlik.

A Mohamed-karikatúrák által kiváltott indulatok máig nem csitultak el teljesen.

Dánia és néhány más ország rendőrsége az elmúlt években több, a Jyllands-Posten szerkesztősége ellen irányuló merényletet hiúsított meg. Idén januárban az ügyben világhíressé vált egyik karikaturista, Kurt Westergaard hajszál híján élt túl egy gyilkos szándékú támadást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.