Óriásiak az energiabevételek

A világ legmagasabb felhőkarcolója épülhet fel Azerbajdzsánban

Óriási energiabevételeinek köszönhetően az utóbbi években már jelentős építkezési beruházások indultak Azerbajdzsánban, ám a Kaszpi-tenger partján fekvő szovjet utódállam most nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint a világ legmagasabb felhőkarcolójának a megépítését.

2012.04.12 12:52MTI

Az Azerbajdzsán Toronyként emlegetett épület a tervek szerint 1050 méter magas lesz, jócskán túlszárnyalva a világ jelenlegi legmagasabb felhőkarcolójának számító, 828 méteres dubaji Burdzs Kalifát. A főváros, Baku eddigi legnagyobb építkezési beruházása több tucat mesterséges szigetet és egy Forma-1-es versenypályát is magában foglal majd.
   
A Kaszpi-tenger partján fekvő, olaj- és gázkészletben gazdag többi szovjet utódállamhoz hasonlóan Azerbajdzsán is az "újból felfedezett" energiakincsére támaszkodva igyekszik kiépíteni saját modern arculatát, több mint egy évszázaddal azután, hogy a Nobel-testvérek hozzá láttak a bakui olajmezők feltárásához.
   
A beruházás tervezett 41 szigetét 150 híd köti majd össze. "Egymillió ember fog itt élni: egy új Velence lesz" - mondta Ibrahim Inrahimov, a projekt megálmodója és egyben az Avesta nevű ingatlanfejlesztő vállalat vezetője. Közlése szerint már amerikai, török, arab és kínai befektetők is érdeklődtek a beruházás iránt, amely a becslések szerint mintegy százmilliárd dollárba kerül majd, és nagyjából 2020 és 2025 között készül el.
   
Annak érdekében, hogy Baku visszakapja egykori ragyogást, amely a több mint száz évvel ezelőtti első olajgazdagsága idején jellemezte, a fővárosban ötcsillagos luxusszállodák épülnek, de lesz egy terebélyes, "gömbölyded idomú" komplexum is, amely Zaha Hadid iraki származású, Londonban élő építész tervei alapján készül.
   
Az ország ad majd otthont májusban az idei Eurovíziós Dalfesztiválnak, újabb lehetőséget nyújtva a bakui hatóságoknak városuk népszerűsítésére. Az emberi jogi szervezetek és a helyiek szerint azonban az új építkezések jelentős része a lakók kilakoltatásával valósul meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.