Rendőrök is az áldozatok között

Afganisztán - Két öngyilkos merénylet egy nap alatt

Legalább huszonnégy ember vesztette életét és több mint húszan sebesültek meg két öngyilkos merényletben, amelyet kedden hajtottak végre Afganisztánban, az egyik akciót a tálib lázadók magukra vállalták.

2012.04.10 15:32MTI

Az egyik merényletet a reggeli órákban a nyugati Herát tartományban követte el két lázadó, terepjáró gépkocsijukat maguk robbantották fel egy körzeti közigazgatási épület előtt. A rendőrség még a merénylet előtt üldözőbe vette a gépkocsit, s az egyik lázadó - figyelmen kívül hagyva a rendőrök felszólítását - akkor robbantotta fel a járművet, amikor az említett épület elé ért. 
   
Guzara körzet közigazgatási vezetője elmondta, hogy az áldozatok között rendőrök és civilek egyaránt vannak, a merénylet időpontjában ugyanis sok civil állt sorban az épület előtt, hogy bejusson a hivatali félfogadásra. Anyagi kár keletkezett a körzeti közigazgatási, valamint egy rendőrségi épületben.
   
Azt az akciót egyelőre senki sem vállalta magára, a hírügynökségek szerint azonban az öngyilkos merénylet a Hamid Karzai elnök vezette kormány ellen harcoló tálibok "védjegyét" viseli. Az AFP megjegyzi: az iráni határ mentén fekvő, üzleti központnak tekintett Herát tartományt viszonylag ritkán dúlják fel ilyen merényletek, a tálibok inkább a saját "erődítményüknek" tartott déli országrészre összpontosítják támadásaikat.
   
Nem váratott magára az újabb merénylet, mégpedig a déli Hilmend tartományban. Három merénylő kedden megtámadta az ottani tartományi kormányzói hivatalt. Egyikük tüzet nyitott a rendőrökre, akik viszonozták a tüzet, megölve két lázadót. Ekkor a harmadik merénylő felrobbantotta magát, és a detonáció következtében nyolc rendőr is halálát lelte. Ezt az akciót a tálibok magukra vállalták. A két keddi merénylet 11 rendőr, 8 civil és 5 merénylő életébe került.
   
A Reuters hírügynökség egy NATO-szóvivőt idézett, aki elmondta: eddig semmi nem utalt arra, hogy a tálib lázadók meg akarnák ismételni tavalyi átfogó "tavaszi offenzívájukat" a külföldi és a Hamid Karzait támogató afgán erők ellen. Egyelőre úgy tűnik, hogy elszigetelt támadásokat intéznek kisebb fegyveres egységek és létesítmények ellen. A szóvivő hozzátette: bár a tálibok az idén még nem hirdettek semmiféle offenzívát, a NATO-erők éberen figyelik a mostani eseményeket, és felkészülnek a támadások esetlegeses megsokszorozódására.
   
Tavaly április végén a tálib felkelők "tavaszi offenzívát" hirdettek a nemzetközi erők katonái és az afgán biztonsági erők tagjai ellen. Akkor közleményben fenyegették meg támadásokkal az afgán állami tisztségviselőket és az olyan hazai és külföldi cégek vezetőit is, amelyek a NATO vezette biztonsági erőket szolgálják ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.